29. 3. 2017 / Literatura

Z Zemljepesništvom ponovno o večkrat spregledanem

Dogodek: Zemljepesništvo

Datum: 21. 3. 2017

Lokacija: Salzburški dvorec, Maribor

 

Datum 21. 3. predstavlja raznolike svetovne dneve, med katerimi sta tudi svetovni dan poezije in dan boja proti rasni diskriminaciji. V Mariboru so ju tako že drugič zapored združili in v ta namen priredili Zemljepesništvo.

 

Zemljepesništvo je sestavljanka, ki združuje planet Zemljo in poezijo in je literarni večer, namenjen svetovni poeziji, ki je mnogokrat spregledana. Besedo sta lansko leto skovali Tonja Jelen in Nina Medved, ko sta ob svetovnem dnevu poezije pripravljali literarni večer, zamišljen tako, da bi bil namenjen predvsem prevodni literaturi in tudi avtorjem/avtoricam, ki ne prihajajo iz najbolj dominantnih držav svetovne literature, pač pa delujejo izven njih.

 

Letos je bil dogodek posvečen besedi begunec, ki jo je Inštitut Frana Ramovša izbral za besedo leta 2016. Minuli torek so Tonja Jelen, Barbara Mastnak, Nina Medved, Dominika Portić in Helena Zemljič prebirale pesnice in pesnike iz različnih držav, v katerih potekajo vojne, in poezijo tistih umetnikov/umetnic, ki so o tematiki vojne ter beguncev in njenih posledicah govorili že davno. Aktualizacija je tukaj na žalost neizogibna in zgodovina se očitno takšnemu ponavljanju še zmeraj ne izogne.

 

Sledil je odprt mikrofon, na katerem so lahko sodelovali vsi, ki so bili prisotni. K mikrofonu so stopili Jože Kos Sine, Željko Perović, Petra Bauman in Gregor Lozar. Sodelovali so s svojo poezijo, razmisleki in refleksijami, med njimi je svojo lastno izkušnjo predstavil tudi mlad študent iz Sirije, ki sedaj živi v Mariboru. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi delno ponovitev razstave Migranti, ki so jo otvorili lanskega novembra v Fotogaleriji Stolp. Predstavili so fotografije Giorgija Licovskega iz Makedonije.

 

V Salzburškem dvorcu so MKC Maribor – MKC Črka, društvo Portret, Slam zverine in Fotogalerija Stolp organizirali literarni večer, ki je dokazal, da smo ob takih literariziranih besedah, kaj šele izpovedi migranta, še zmeraj presunjeni.

 

Fotografije: Tina Pušauer

                                                            
Razstava literature, ki govorijo o vojni in se dotika teme begunec.