16. 11. 2016 / Literatura

Urška po Urški 2016

V prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec so 14. oktobra 2016 razglasili Uršljanko letošnjega leta, Evo Markun, v četrtek, 10. novembra pa se je zmagovalka s preostalimi finalisti predstavila še na dogodku, imenovanem Urška po Urški. Srečanje je potekalo v prostorih Kulta 3000, ki na Metelkovi ulici s svojo čudovito, skorajda intimno atmosfero umetnikom nudi zatočišče že tretje leto.

 

Literarno druženje je organizirala revija Mentor, ki je tudi glavni organizator natečaja. Pogovor je vodil urednik revije in državni selektor za Urško 2016, dr. Aljoša Harlamov. Skozi sintezo besede in melodije, ki je ali bi morala biti prvinska vsej poeziji, sta nas z uglasbeno poezijo prejšnjih zmagovalcev in finalistov Urške popeljala člana skupine Kavaret: Alina Hirtl (vokal, kitara) in Nejc Hartman (tolkala). Tako sta nam ponudila kratek vpogled v poezijo, zbrano na zvočni knjigi Skleklam svoj jezik, ki je po besedah dr. Aljoše Harlamova dokaz, da tudi sodobna poezija v sebi nosi melodičnost.

 

Sam dogodek je bil zasnovan kot kratka predstavitev zmagovalke natečaja Eve Markun in finalistov skozi kratek pogovor. Ker sta bila finalista Aleš Jelenko in Kaja Pinter odsotna, ju nismo mogli spoznati pobliže, smo se pa zato seznanili z ustvarjanjem Tima Uršiča, Sare Fabjan in zmagovalke Eve Markun. Eva Markun, ki si je častni naslov Urška prislužila s kratko zgodbo Rojenje, je povedala, da že nadaljuje z ustvarjanjem, saj jo naslednje leto čaka izdaja prvenca. Tega ji bo kot Urški leta natisnila revija Mentor v zbirki Prvenke, predstavljen pa bo na finalnem delu festivala Urška 2017 oktobra 2017 v Slovenj Gradcu. Pri tem ji bo kot mentor pomagal in jo usmerjal Aljoša Harlamov, urednik revije Mentor. Revija svoje poslanstvo nosi že v imenu, kar predstavlja pomembeno dimenzijo v razvoju (predvsem mladega) umetnika. Dilemo mentorstva, usmerjanja in uredniškega dela nasploh je v pogovoru izpostavila tudi finalistka Sara Fabjan, ki je tudi sama urednica revije Novi zvon. Opozorila je na nepripravljenost piscev na sprejetje kritike, ki posledično onemogoča izboljšavo in dvig kakovosti v literaturi (če smo že pri tem, to ni le težava mladih ustvarjalcev, ampak bi lahko rekli, da je nezmožnost sprejetja kritike precej splošna zadeva).

 

V slogu aktualne perspektive na poezijo in umetnost na dogodku seveda ni smel manjkati niti kantavtor. Matej Krajnc, ki je bil tudi del komisije za natečaj Mentorjev feferon 2016, je Urško po Urški obogatil s svojim glasbenim prispevkom. Kot zadnji je nastopil še en član omenjene komisije, Jose, ki je odrecitiral nekaj pesmi slam poezije, še posebej zanimive zaradi svoje moči, s katero publiko zaradi pristnosti nagovarja na nevsiljiv, a zelo udaren način.

 

Povzamemo lahko, da se nam za literaturo mladih ni treba bati, nasprotno, prav nam bi prišel še kak Mentor več. Medtem pa čakamo na Evo in na knjigo, ki se bo do prihodnjega leta rodila izpod njenega peresa.

                                                                 
eva_markun