17. 5. 2015 / Literatura

Svoboda umetniškega izražanja na Hrvaškem pod vprašajem: oblasti odpovedale predstavo po Houellebecqovem romanu

Po mnenju hrvaškega ministrstva za notranje zadeve bi uprizoritev po romanu Osnovni delci Michela Houellebecqa predstavljala varnostno tveganje, zato so jo umaknili s programa 66. dubrovniških poletnih iger. Roman Osnovni delci je po izidu sicer požel nekaj ogorčenih reakcij zaradi seksualne provokativnosti, pripoveduje namreč o življenju dveh polbratov, neuspešnega Bruna in uspešnega znanstvenika Michela, ki sta oba nesposobna ljubezni, ter skozi njuna doživljanja obravnava samskost, obremenjenost s spolnostjo, individualizem, genetiko in podobne teme. Vendar tovrstna provokativnost ni tisto, kar je zmotilo hrvaške oblasti; nasprotno – moti jih avtor sam. Houellebecq je namreč poznan po kontroverznih napadih na islam. Njegov zadnji roman Soumission (Podvrženost) je v Franciji še pred izidom povzročil nacionalni škandal, h kateremu je precej pripomogel tudi  teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo, ki se je zgodil na dan izida romana. V Podvrženosti je pisatelj opisal Francijo leta 2022, po tem, ko na predsedniških volitvah Stranka muslimanskega bratstva porazi skrajno desno Nacionalno fronto.

 

Po mnenju hrvaškega ministra za notranje zadeve naj bi izvedba predstave po romanu, katerega avtor je islamofob, po nepotrebnem dolivala olje na ogenj, kar se mu zdi nedopustno, posebej ker imajo v Dubrovniku z muslimansko skupnostjo dobre odnose.

 

Koridor tovrstna dejanja seveda ostro obsoja – spoštovanje umetniške svobode je temelj zdrave skupnosti, zato je poteza hrvaškega ministrstva vsekakor velik korak nazaj. Poleg tega delo, ki naj bi bilo uprizorjeno, s Houellebecqovimi mnenji, pa naj bodo ta takšna ali drugačna, nima nobene zveze, zato je odpoved predstave toliko večji absurd. Sicer pa so nam iz zgodovine poznani mnogi primeri vrhunskih avtorjev in umetnikov, ki so s svojimi pogledi na svet šokirali javnost ali celo hodili po robu zakona, in vrednotenje njihovih del skozi prizmo tega, ali njihova dejanja obsojamo oz. ali se strinjamo z načeli, za katerimi so stali, je vsekakor zelo osiromašen pogled na književnost in umetnost nasploh.

 

Več na:

http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/houellebecq-predstavlja-tveganje-za-varnost-hrvaske/365118

 

 

Svoboda umetniškega izražanja na Hrvaškem pod vprašajem: oblasti odpovedale predstavo po Houellebecqovem romanu