21. 3. 2021 / Podobe / Kultura / Kritika

Khing Hnin Wai: Readymade videovaja Mjanmarski puč

Datum: 1. februar 2021 ob 9.30
Kraj: Rondo na cesti Yaza Htarni
Prevod iz izvirnika: Mojca Podlesek
Povezava do videovaje

Mnogi bi se strinjali, da je bilo preteklo leto (2020) greznica, polna dreka. Začenši z divjimi požari v Avstraliji, so si v letu 2020 grozljive novice sledile iz dneva v dan. Največje posledice sta zagotovo pustila nastop in razvoj pandemije covida-19, ki pa se nadaljuje tudi v letu 2021. Ob novem letu se je mogoče zazdelo, da je končno posvetil žarek upanja, četudi smo tako mislili zgolj zaradi človeške narave in težnje po ustvarjanju arbitrarnih mejnikov. Obveljalo je obče prepričanje (upanje), da se bo s koncem leta 2020 in prihodom leta 2021 stanje izboljšalo. Z glavami, polnimi pristranskih interpretacij statističnih podatkov, so mnogi nestrpno čakali konec leta – v letošnjem letu pa, dokler Zemlja res ne naredi še enega kroga okoli sončne oble, zagotovo ne bomo vedeli, kakšno bo leto 2021.

Samo v prvih dveh mesecih novega leta smo že bili priča vrsti neprijetnih novic. Takšen primer je coup d’état ali državni udar v Mjanmaru, ki se je zgodil 1. februarja. Istega dne je – na videz brez vsakršne povezave z državnim pučem – Khing Hnin Wai pred cesto Yaza Htarni, ki vodi do stavbe mjanmarskega parlamenta v mestu Nay Pyi Taw, snemala svoj tečaj aerobike, ne da bi vedela, kaj se dogaja za njenim hrbtom. Kot glasbeno podlago za vadbo si je izbrala komad Ampun Bang Jago od Tian Storm and Ever Slkr, ki ga najbolje opišemo kot veselega in igrivega. Sam posnetek ne bi bil nič posebnega, če ne bi Khing Hnin Wai nevede ali nehote v kader posnetka ujela državljanskega puča.

Khing Hnin Wai je morda uspelo ustvariti enega najpomembnejših readymade performansov ali umetniških del letošnjega leta. Očitno je to ena tistih srečnih nesreč, ki si jih mnogi umetniki na vso silo prizadevajo inscenirati, a jim to nikoli ne bo uspelo, saj je za kaj takega potrebna vrsta naključji, ki se morajo med seboj ravno prav uskladiti.

Khing Hnin Wai je posnetek po naključju ali namerno kadrirala tako, da se v ozadju odpira pogled na široko cesto Yaza Htarni, usmerjeno proti nam. Khing Hnin Wai stoji na nečem, kar se zdi kot dvignjena ploščad, in po satelitskih posnetkih sodeč, bi to lahko bilo krožno križišče. Čeprav je to zagotovo presenetljiva izbira kraja za snemanje športne vadbe, to ni prvikrat, da se je Khing Hnin Wai posnela na tem mestu. Že od 20. novembra 2020 vsaj enkrat na mesec na svoji Facebook strani objavi telovadni video, posnet na tem mestu. V strogem nasprotju z njenim domnevno prvim videom, ki ga je posnela na meglen dan v novembru, in z duhom dogodkov, ki so se odvili na dan, ko je nastal posnetek, je videovaja posneta na izrazito sončen dan. Kar je bilo nekoč siva in lila športna oprava, se je sedaj spremenilo v globoko črno in neonsko rumeno kombinacijo, ki skupaj s svetlo sončno svetlobo ustvari živo, kontrastno in ostro podobo. Na dvanajstpasovni cesti za njenim hrbtom ni prometa in videti je, da je tam postavljena zgolj enostavna barikada, ob njej pa stojijo stražarji, nekaj metrov oddaljeni med seboj. Razen nekaj vozil, ki vozijo po krožišču, se zdi ozadje izpraznjeno.

Khing Hnin Wai vso svojo športno vadbo izvede z modro kirurško masko na obrazu, verjetno zaradi besneče pandemije, morebiti pa tudi zaradi onesnaženega zraka. Ne glede na to, kaj je resničen razlog za to odločitev, se Khing Hnin Wai z masko poveže z gledalčevo resničnostjo bivanja med pandemijo covida-19. Njen performans lahko razumemo kot simbolični moment vztrajnosti v teh srhljivih časih, ki jih predstavlja prazna cesta. Izvedba vadbe je čudovita tako v izvedbi kot v koreografiji. Zdi se, da so izbrani telovadni elementi sestavljeni tako, da lahko tisti, ki sledijo vadbi, v njej uživajo, pa tudi razgibajo celotno telo. Poleg tega je njena izvedba časovno izjemno dobro usklajena z glasbo. Celotno vajo, ki traja tri minute in 25 sekund, izvede tako, kot da se ne zaveda dogajanja okoli sebe. Natančno takrat, ko pesem doseže vrhunec, se v ozadju posnetka pojavijo državna/vojaška vozila – kot v kakšnih nadrealističnih sanjah. Vojaško spremstvo počasi izgine za vogal in Khing Hnin Wai zaključi svojo videovajo pred istim praznim ozadjem, pred katerim jo je začela. Performans Khing Hnin Wai osupljivo popolno prikazuje navadnega človeka, ki živi svoje vsakdanje življenje, ne da bi bil kako povezan z (nekaterimi) večjimi aktualnimi dogodki. Khing Hnin Wai postane utelešenje vseh nas, ki poskušamo živeti dalje, medtem ko življenje okoli nas propada – ne glede na to, ali smo pripravljeni. Predstavlja vse nas, nemočne pred političnim dogajanjem.

Rekli bi lahko, da je že sam video dovolj poveden, ampak dodano vrednost tega readymade performansa predstavlja glasbena podlaga, pesem Ampun Bang Jago. Naslov pesmi bi (po mnenju uporabnikov Reddita) prevedli kot »Sori, mogočni tip«, prevod dela besedila »Biar jo ngoni yang dapa anggap jago, karna kita slalu yang paling dapa puji« pa se glasi: »Misliš, da imaš prav, vendar smo mi ti, ki jih ljudje izberejo.« Prevod Googlovega prevajalnika se približa temu prevodu, vendar mu zaradi slenga ne uspe popolnoma prevesti besedila. Videospot pripoveduje zelo podobno zgodbo. Dogajanje se odvija v široki zgradbi v zapuščeni industrijski coni, ki so jo barvno popravili z zamolklimi nenasičenimi toni. Zdi se, da dvojica mladeničev (avtorja glasbe) izzoveta tolpo fantov, kar vodi v spopad z izbranim orožjem in se konča z usmrtitvijo članov tolpe s pištolo, mladeniča pa končata kot zmagovalca. Dogajanje prekinjajo posnetki treh plesalk, ki v prostorih, kjer se zgodi usmrtitev, izvajajo koreografijo, očitno navdihnjeno z gibi, značilnimi za zahodne rap spote. 

Nekateri moški v videu nosijo maske, ki opominjajo na pandemijo, kar se sklada z datumom, ko je bil spot naložen na splet (12. septembra 2020). Zdi se, da tako besedilo kot video vzporedno pripovedujeta isto zgodbo kot videovaja Khing Hnin Wai – ljudje plešejo, medtem ko se v ozadju odvija spopad za moč.

Video Khing Hnin Wai v kombinaciji z glasbeno podlago izraža preprostost in iskrenost njene športne vaje in je v kontrastu z očitno neokolonialnim vzhodnjaškim vplivom, ki se skriva v glasbi. Pridih ameriške glasbene industrije je čutiti na več mestih: prikaz grobega nasilja, razkazovanje orožja, bandane, rapovski gibi in način kadiriranja. V tem smislu pesem služi kot veselo ozadje in dejavnik distanciranja od same resnosti dogodka, ki se odvija za hrbtom Khing Hnin Wai, pa tudi kot močan označevalec geopolitike ter brutalne resničnosti državnega udara.

Video je kmalu po objavi zakrožil po spletu in mnoge spodbudil k ustvarjanju različnih memov. Uporabniki Reddita so v le nekaj urah Khing Hnin Wai obrezali ozadje, da so jo lahko nato drugi prestavili na različne lokacije in ustvarili različne scenarije. S hiperrealistično naravo posnetka se nas je očitno povezalo mnogo ljudi, ki smo podzavestno ali zavestno uživali v njegovi dvojni ali večplastni naravi. Performans Khing Hnin Wai je tako komentar družbenega stanja v pozni fazi kapitalizma kot tudi pobeg iz resničnosti, h kateri stremimo v času te dolgočasne distopije, v kateri smo prisiljeni živeti. Ta moment je najtočneje ujet v memu, ki prikazuje Khing Hnin Wai, Trumpa in »vibing cat«, kako plešejo na glasbo Ievan polkka, ki jo Bilal Goregen preigrava na bobne, medtem ko Bernie Sanders v inavguracijskih rokavičkah sedi pred cesto Yaza Htarni.

Četudi za spopad z resničnostjo še tako vztrajno ustvarjamo meme in nenehno upamo, da bodo navidezni mejniki, kot je novo leto, stvari spremenili na bolje, nas kruta realnost vedno znova postavi na realna tla. Medtem ko nenehno ustvarjamo takšne meme, ki so odlična eskapistična vaja, ti nikoli ne bodo mogli ujeti kompleksnosti, ki jo je Khing Hnin Wai uspelo ujeti v to readymade videovajo Mjanmarski puč. Nevede je Khing Hnin Wai postavila visoke standarde za prihajajoča družbenokritična dela.

https://twitter.com/OdedRechavi/status/1357386876806692865?s=20

                                   
Screenshot 2021-03-20 at 16.54.09