2. 2. 2024 / Glasba / Pod površino

Pregled leta 2023: GLASBA

Po dobrih treh letih se zdi, da je glasbena scena tako na domačih kot tujih tleh zopet vzcvetela in si opomogla od pandemičnega mrtvila. Morda ne v polnosti in z nekoliko višjimi cenami vstopnic, kot smo jih bili vajeni prej, a pokoronosko obdobje je omogočilo bogato izbiro večjih in manjših koncertnih in festivalskih dogodkov, zaradi česar se je marsikateri poslušalec znašel v dilemi, komu nameniti prost večer.

Pregleda leta ne moremo začeti brez skupine Joker Out, ki je letos z nastopom na Evroviziji osvojila novo publiko z vseh koncev sveta in se podala na turnejo, s katero so poleti in jeseni obredli vsa večja evropska klubska prizorišča, doma pa so razprodali dvorano Stožice in se domačim oboževalcem poklonili za vso podporo. V letu 2024 jih čakajo tudi odri festivalov Sea Star, Exit in Sziget ter novi datumi spomladanske evropske turneje See You Soon.

Evropske odre je v letošnjem letu uspešno osvajal tudi duet freekind. (Nina Korošak Serčič in Sara Ester Gredelj), ki je poleg koncertiranja sodeloval pri pisanju in produciranju glasbe za svetovno znane izvajalce kot sta Kim Tae-hyung, član korejske senzacije BTS, in dekliška korejska skupina NewJeans

V letu 2023 smo obeležili tudi nekaj okroglih obletnic. Najbolj si bomo zapomnili koncert ob 30. rojstnem dnevu oddaje Izštekani v Križankah, 10. obletnico Špil lige v Kinu Šiška ter 70. rojstni dan Vlada Kreslina, ki ga je praznoval v sklopu koncerta Izštekanih 10.

Domače koncertno dogajanje je poleg koncertov domačih glasbenikov postreglo z nekaj zvenečimi tujimi imeni, ki so se s svojo karavano ustavili pri nas. Med njimi lahko izpostavimo francoske šarmerje La Femme, ki so konec marca otvorili festival MENT, evrovizijskega posebneža Dadija Freyrja, zasedbi Clutch in Swans ter God Is An Astronaut

Glasbeno leto končujemo s pogledom v prihodnost, ki se kljub uspehom domačih glasbenikov v tujini zdi grenko-sladka za tiste, ki večinoma ustvarjajo na domači sceni. Svet RTV Slovenija namreč z naslednjim letom ukinja nekatere glasbene festivale, kjer so imeli mladi izvajalci prostor za predstavitev, med drugim Slovensko popevko, Melodije morja in sonca ter junijsko Poletno noč.

Tschimy – Princ (2023)

IZSTOPAJOČI DOMAČI ALBUMI po izboru glasbenega uredništva:

IZSTOPAJOČI DOMAČI DOGODKI:

Leto 2023 je na svetovni glasbeni sceni minilo v znamenju pop zvezdnice Taylor Swift, ki jo je revija Time imenovala za osebnost leta. Med drugim je izvedla turnejo Eras, v kateri je predstavila vse svoje dosedanje ustvarjanje in z njo zaslužila več kot milijardo dolarjev. Gre za najbolj dobičkonosno turnejo vseh časov, po njej pa je bil posnet tudi film, ki je prav tako postal najbolj dobičkonosni koncertni film vseh časov. Poleg tega je z več kot šestindvajsetimi milijardami predvajanj na pretočnih platformah v lanskem letu postala najbolj poslušana izvajalka na Spotifyu, ob tem pa je tudi na novo izdala dva svoja albuma, Speak Nowin 1989, s katerima nadaljuje boj za svoje avtorske pravice.

Najbolj odmevne svetovne izdaje prejšnjega leta se v večini gibljejo nekje med elektronsko, pop in rock glasbo ter hip-hopom, precej pa je tudi country glasbe. Nadaljuje se trend mešanja raznovrstnih žanrov v posameznem delu, tako da žanrska definicija ni več vedno enostavna.

V lanskem letu je precejšnjo vlogo odigral tudi shoegaze, pri čemer lahko izpostavimo debitantski EP projekta bl4ck m4rket c4rt Today I Laid Down, ki je napovedoval precej obetavno kariero, žal pa si je njegov avtor nekaj mesecev po izidu vzel življenje.

Spotify s 551 milijoni uporabnikov v letu 2023 ostaja najbolj uporabljana platforma s pretočnim predvajanjem glasbe, je pa napovedala novo omejitev izplačevanja, ki naj bi prišla v veljavo z začetkom tega leta: posamezna skladba bo morala imeti vsaj 1000 predvajanj v zadnjih dvanajstih mesecih, da bo lastnik avtorskih pravic sploh imel pravico do honorarja, kar je slabo predvsem za manjše izvajalce. 

Sufjan Stevens – Javelin (2023)

IZSTOPAJOČI TUJI ALBUMI po izboru glasbenega uredništva:

Najbolj odmevne turneje:

Najbolj predvajani izvajalci na Spotifyu:

Taylor Swift, Bad Bunny, The Weeknd, Drake, Peso Pluma, Feid, Travis Scott, SZA, KAROL G, Lana Del Rey

Smrti:

Jeff Beck, Wayne Shorter, Shane MacGowan, Sinéad O’Connor, Tina Turner, Andy Rourke, Gordon Lightfoot, David Šuligoj, Tony Bennett, Matjaž Alič – Ramon


Lektorirala: Tina Geč

                                                                                                                   
glasba-pregledleta2023