12. 8. 2021 / Glasba / Recenzija

In memoriam prof. Peter Hafner #12: Svemirko, Nina Bulatovix, Darla Smoking, Svojat @Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka, 31. 7. 2021

V tako dolgo pričakovani poletni eksploziji koncertov na domačih tleh smo obiskali predzadnji večer festivala In Memoriam prof. Peter Hafner. Že dvanajsto leto zapored poteka v spomin preminulemu Petru Hafnerju, škofjeloškemu profesorju matematike in vidnemu članu lokalne glasbene scene ter glasbenemu entuziastu, pobudnik in glavni organizator festivala pa je njegov sin, Tine Hafner. V dvanajstih letih je festival postal vidnejši dogodek alternativne scene, ki se ne uklanja utečenim kulturnim in glasbenim normam in poleg glasbenega ponuja tudi izobraževalni ter filmski program. V zadnjih letih privablja tudi izvajalce širšega dosega, zato smo na sobotnem večeru kot glavno atrakcijo lahko poslušali hrvaško zasedbo Svemirko, pred njimi pa še tri bolj znane primerke domače alternativne ustvarjalnosti – Svojat, Darla Smoking in Nina Bulatovix. Večer se je tako gibal med post punkom, rockom, elektroniko in povsod vmes.

Prijeten ambient je na kompaktnem koncertnem prizorišču Pri Rdeči Ostrigi začela razgrevati post punk trojica Svojat, ki jo sestavljajo Ivo Poderžaj, Vid Drašler in Andrej Fon – slednjega poznamo tudi kot nosilca projekta Olfamož. S svojimi skrajno distorziranimi kitarskimi rifi, ki so se prepletali s skoraj dadaističnimi besedili, so k poslušanju zvabili nekaj prisotnih, čeprav je glavnina publike prišla šele kasneje. Z ironičnim pristopom do celotnega nastopa ter raznoliko vokalno interpretacijo, ki se je raztezala od pridušenega govora do huronskega afektivnega vzklikanja, so tudi v živo upravičili naziv plošče leta 2020 po izboru Radia Študent, ki so ga dobili za svoj istoimenski prvenec.

Publika se je nato lahko razvajala ob prostranih zvočnih pokrajinah dua Darla Smoking, ki ga sestavljata elektrončkar Nac in bobnar Brgs. Njun nastop je bil zvočni izlet v neznano, vendar vse prej kot tavanje po neraziskanem terenu. Pozornost sta pritegnila s svojim spretnim krmarjenjem med udarnim bobnanjem in repetitivnimi elektronskimi vložki, ki so skupaj tvorili več kot uro dolg set s polno maso zvoka. Vanj se je prikradel tudi bobnarski solo vložek, ki je izvajanju studijskih posnetkov s plošč dodal več mesenosti in življenja.

Trojka Nina Bulatovix, ki se je zopet ozirala bolj proti post punku, je publiko dodobra razvnela s preigravanjem letos izdane plošče Zob za zob. Surova energija basista Marka Širca, divjanje bobnov pod rokami Jureta Lavrina ter odrska prezenca Gregorja Kosija se tudi tokrat ni mogla otresti kulturno politične naravnanosti, kar je publiko razvnelo do te mere, da je skoraj popolnoma zapolnila prostor pod odrom ter je bendu težko dovolila, da so zapustili oder, čeprav je večina prisotnih že težko čakala prihod glavne atrakcije večera.

Verjetno je večinska publika tisto soboto zvečer prišla v Škofjo Loko prav zaradi hrvaške senzacije Svemirko, katerih glasba diši po nostalgiji in jebivetrstvu. Njihovih koncertov se drži sloves, da lahko dosežejo neslutene razsežnosti divjaštva kljub večinoma umirjeni naravnanosti njihove glasbe ter da se mnogokrat začne podirati meja med publiko in izvajalci. Ta pričakovanja so se hitro razblinila s tonsko vajo neposredno pred koncertom, ki je imela rahel priokus zvezdništva, saj je po njej sledilo še preoblačenje v koncertne outfite. Čeprav so publiko pustili v negotovosti, jim je po začetku koncerta vseeno jedla z roke, še posebej ko je v koncertnem zamahu izprosila težko pričakovani hit Dizajnerica Laura. Svemirko so nastopili v osveženi zasedbi, z nekaj menjavami na kitarah in z dodano novo klaviaturistko, kar se je odražalo v njihovi rahlo zadržani odrski interakciji. Vseeno to ni zmotilo rajanja publike, ki je tako v prvi kot v zadnji vrsti izkazovala predanost nastopajočim ves čas koncerta.

Hafnerjev memorial se je zopet izkazal za pomembnega akterja v spodbujanju kulturnega življenja izven Ljubljane. Zaslužnim gredo vse pohvale glede organizacije in oblikovanja programa, prav tako tehnični ekipi, ki je poskrbela za zvok in oblikovanje luči. Kljub manjšemu spodrsljaju z zasedbo Svemirko se veselimo naslednjega poletja in ponovnega snidenja v Škofji Loki.


Lektoriral: Grega Pignar

               
Darla Smoking
Nina Bulatovix
Svemirko
Svojat