7. 11. 2016 / Film/TV

LIFFe: Uvodni pregled

Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki letos poteka že sedemindvajsetič (desetič pod vodstvom programskega direktorja Simona Popka), bo od 9. do 20. novembra 2016 ponudil pester filmski izbor. Festival bo postregel 103 celovečernih in 19 kratkih filmov z vseh koncev sveta. Že tradicionalnim ljubljanskim prizoriščem (Cankarjev dom, Kino Šiška, Kinodvor, Kino Komuna in Slovenska kinoteka) in mariborskemu Koloseju se letošnji ediciji festivala dodajata dve novi lokaciji: Anton Podbevšek Teater v Novem mestu in Mestni kino Metropol v Celju.

 

Tudi letos so filmi razdeljeni v za publiko že poznane sklope: Predpremiere, Kralji in kraljice, Perspektive, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon, Evropa na kratko, Posvečeno in Retrospektiva. Sklop Posvečeno se poklanja poljskemu režiserju Jerzyju Skolimowskemu, ki je letos na beneškem festivalu dobil zlatega leva za življenjsko delo. Poseben sklop je letos posvečen tudi kultnemu Modremu žametu (Blue velvet, David Lynch), ki praznuje svojo tridesetletnico, medtem ko je v sklopu Fokus spet v ospredju romunski film, prav tako kot leta 2007. V tekmovalnem sklopu Evropa na kratko bodo predvajani kratki filmi, ki so jih izbrali v društvu Kraken. Slednje med drugim že nekaj let prireja tudi FeKK – mednarodni festival kratkega filma v Ljubljani. Slovenska kinoteka letos praznuje 20. obletnico, zato je v sklopu Retrospektiva mogoče najti filme, katerih rdeča nit je motiv obiska kina oz. gledanja filmov. Gledalci bodo tako imeli možnost, da na velikem platnu spet pogledajo kultne klasike svetovne filmografije, kot so Dragi dnevnik (1994), Kino paradiž (1988), Sherlock Holmes ml. (1924) in druge.

 

V programu festivala že tradicionalno najdemo bisere festivalske sezone, letos so to filmi Toni Erdmann (več nagrad, med drugimi nagrada FIPRESCI v Cannesu 2016), Ameriška ljubica (nagrada žirije v Cannesu 2016), Nočne ptice (velika nagrada žirije v Benetkah 2016), Jaz, Daniel Blake (zlata palma v Cannesu 2016), Med morjem in zemljo (nagrada občinstva in žirije na festivalu Sundance), kot tudi filme, ki so bili na festivalih spregledani, kot je na primer Ona. Na programu je letos kar nekaj filmov, ki se potegujejo za tujejezičnega oskarja. Poleg že omenjenih Ona (Francija) in Toni Erdmann (Nemčija), je tu treba omeniti še avtorske filme Neruda (Čile), Bučko (Švica), Trgovski potnik (Iran) in Sieranevada (Romunija), ki nam ponudijo zanimive zgodbe človeških življenj na različnih koncih sveta.

 

S svojim vse manj komercialnim in vse bolj cinefilskim programom letošnja, 27. edicija Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala nadaljuje na poti kvalitete, ki jo festival že nekaj let ponuja. To se je vsako leto izkazalo za dobro potezo, saj festival vedno obišče veliko publike (število prodanih vstopnic se v zadnjih letih približuje 50.000), hkrati pa potrjuje pomen festivala za slovenski prostor, saj je LIFFe edini tovrstni pri nas.

 

14610871_1771477606402875_6625751977446278974_n