• Datum objave: sobota, 25. november 2017
 • Marcel Štefančič ml.: Zombi: Od Romera do Romera – Esej o noči živih in mrtvih, bolje mrtvih

  • Založba: UMco
  • Leto izdaje: 2017

  Na 237 straneh Marcel Štefančič ml. v zanj značilnem, poljudnem in lahkotnem, a še zdaleč ne trivialnem slogu pronicljivo in izzivalno razdela zombijski film.

  Najnovejša knjiga plodovitega avtorja Marcela Štefančiča mlajšega ni namenjena zgolj ljubiteljem zombijev na velikem platnu, temveč vsem tistim, ki jih koncept uničujoče horde živih mrtvecev morda le privlači, ne pa tudi odbija. Na 237 straneh avtor v zanj značilnem, poljudnem in lahkotnem, a še zdaleč ne trivialnem slogu pronicljivo in izzivalno razdela zombijski film. Pregledno opiše njegove skromne začetke, postopen sprejem v mainstream ter vzpone in padce, ki ga zaznamujejo od takrat, vključno z nedavno poživitvijo, v kateri nam mrtvaki ne dajo miru tako na velikih kot malih zaslonih.

   

  Štefančičevo enciklopedično znanje bo prav gotovo navdušilo (in navsezadnje preseglo) tudi največje ljubitelje pogosto cenenega filmskega žanra: ob obveznih klasikah kot so Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead, 1968), Zora živih mrtvecev (Dawn of the Dead, 1978), 28 dni pozneje (28 Days Later, 2002) in Noč neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead, 2004) knjiga namreč obsega neverjetno dolg seznam čedalje bolj obskurnih predstavnikov zvrsti. To pa še zdaleč ni vse, kar ta poglobljen esej nudi – število knjig, iz katerih avtor črpa, se skoraj zdi primerljivo s številom filmov, ki jih omeni. Celotno delo je zavito v pretekle in sedanje politične situacije širom sveta, pogosto pa je načeto vprašanje tako imenovane zombifikacije. Koliko časa še, preden se bo začela, ali, glede na našo vsesplošno obsedenost z dejavnostmi, kot so buljenje v ekrane in pohajkovanje po supermarketih, celo končala?

   

  Neznanska razgledanost se Štefančiču tu in tam maščuje: zgodi se namreč, da ga odnese na resda fascinantne, toda s tematiko le ohlapno povezane razprave. Redki primeri razvlečenosti na srečo niso predolgi, saj za vsakim vogalom preži Štefančičeva satiričnost – za izvirnega zombija namreč razglasi Jezusa Kristusa, na nedavno smrt očeta zombijskih filmov, Georgea A. Romera, pa na koncu knjige pripomni sledeče:

   

  »Vidimo se na pokopališču. Romero je že tam.«

  Sorodni članki: