22. 10. 2019 / Film/TV / Recenzija

Rambo: do zadnje kaplje krvi (Rambo: Last Blood)

Režija: Adrian Grunberg
Igralska zasedba: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Adriana Barazza, Sergio Peris-Mencheta
Datum izida: 20. september (ZDA)
Ocena: 6/10

Sylvester Stallone se je še zadnjič prelevil v legendarnega Ramba, samotarskega veterana z neverjetnim preživetvenim instinktom, ki v najnovejšem filmu niti ni več tako samotarski. Zgodba se nadaljuje veliko let po tistem, ko se Rambo vrne s pokola v Burmi; vojno obesi na klin in se posveti kmečkemu življenju na domačem ranču v Arizoni, družbo pa mu delata hišna pomočnica Maria (Adriana Barazza) in njena vnukinja Gabriela (Yvette Monreal). Na mlado Gabrielo se Rambo naveže kot na lastno hčer in ker so se v preteklosti vse bojevnikove zveze končale precej klavrno, lahko pričakujemo, da bo zaplet povezan prav z njo.

Predzgodba zaseda skoraj polovico filma in v njej se kopiči motivacija za Rambovo maščevanje; vrhunec je takšen, kakršen se za tovrsten film spodobi in nasiten, vsaj kar se krvi tiče. Liki so (pre)dolgemu uvodu navkljub enodimenzionalni, a kaj takega je konec koncev mogoče pričakovati od petega dela verige filmov o Rambu, ki se je, tako kot franšiza Rocky, iztrošila nekje pri četrtem delu.

Končni izdelek sam po sebi ni slab – a dejstvo je, da ga s prvim filmom veže bolj ali manj samo naslov. Nezadovoljstvo je izrazil tudi idejni oče molčečnega junaka, pisatelj David Morrell (First Blood, 1972), ki mu nikakor ni ljuba čustvena omaka, v katero so tokrat pogreznili Ramba. Originalna zasnova je vsebovala veterana, zaznamovanega z vojno, ki ni ostala v Vietnamu, ampak mu je sledila domov in povzročila konflikt s svetom, ki je šel naprej –  šlo je za odslikavo aktualnega stanja v Združenih državah, najnovejši film o istem junaku pa ne vsebuje nikakršne družbene kritike, ampak samo še slo po dobrem starem črno-belem maščevanju.

Stvari pa le niso tako črne – lik se je preprosto razvil neodvisno od originala in zaživel svoje življenje, o prepričljivosti pa lahko sodite sami. In naj vas naslov s pridihom končnosti ne zavede – Stallone bo v formi še kar nekaj časa (vsaj po njegovi 97-letni mami sodeč) in čisto mogoče je, da Rambo svojega mesarskega noža še ni odložil.

Napovednik: