• Datum objave: ponedeljek, 11. april 2016
 • Broadchurch ali kako se ti poruši svet, ko nekoga spoznaš v nepričakovani luči

  Angleži s serijami nikoli ne razočarajo. »Oče vseh serij« Doctor Who, večni Sherlock, podcenjevana Utopia in Black Mirror so le nekateri dokazi, da je pri njih vedno poskrbljeno za kvalitetne in zapletene zgodbe. Tudi pri Broadchurchu ni nič drugače. Kar se na prvi pogled zdi navaden krimič, v katerem bodo pred našimi bolj ali manj budnimi očmi iskali krivca za umor enajstletnega Dannyja, se razvije v nekaj nepričakovanega.

   

  Raziskovanje umora odpre Pandorino skrinjico skrivnosti tega malega obmorskega mesteca in marsikateri lik pokaže v svoji pravi, nepričakovani luči. V soju žarometov sta zgodbi dveh družin. Na eni strani Dannyjeva družina Latimer, na drugi pa družina Miller, Latimerjevi sosedje in prijatelji. Ellie Miller, mati in žena v družini Miller, je hkrati tudi policijska inšpektorica, ki preiskuje umor. Tom Miller pa je bil Dannyjev najboljši prijatelj.

   

  Če to berete z željo, da bi izvedeli, kdo je morilec, vas moram razočarati. To veliko razkritje je v zgodbi pravo presenečenje in zato se mi ne zdi pravično, da bi vas prikrajšal za ta šok. Lahko vam povem, da bodo osumljenci skoraj vsi: Dannyelov oče Mark, vaški duhovnik Paul, lastnik vaške trafike Jack, skrivnostna Susan in Nigel, Markov sodelavec. Tudi Tom Miller se bo pojavil na seznamu morebitnih krivcev, saj sta se z Dannyjem sprla ravno par dni pred umorom. Vsak od šestih osumljencev bi lahko bil morilec. Ali pa tudi ne. Gledalec in glavni policijski inšpektor Hardy, ki skupaj s policijsko inšpektorico Miller preiskuje umor, sta prepuščena tavanju v temi. A identiteta krivca je logična. Edini problem je, da imamo premalo informacij, da bi to razvozlali.

   

  Glavna preiskovalca Ellie Miller in Alec Hardy.

  Glavna preiskovalca Ellie Miller in Alec Hardy.

   

  Whodunnit ali ne?

  Ravno v tem je čar prve sezone serije Broadchurch, ki je pobrala marsikatero nagrado in nominacijo. Medtem ko nam ostale take ali drugačne kriminalke, pa naj bodo to serije, filmi ali knjige, dajejo indice o identiteti morilca, s katerimi si lahko sestavimo svojo idejo o krivcu, nam Broadchurch ponuja le majhne, nepomembne informacije in istočasno usmerja naš pogled v nasprotno smer. Tudi sam inšpektor Hardy tava v temi in ima o krivcu le sume, ki se vsakič izkažejo za napačne. V zgodbi je samo en trenutek, ko bi morali razumeti, da se za postavljenim vprašanjem skriva odgovor. Eno samo vprašanje, ki pa gre mimo tako, kot gre v filmu Skrivnost zapuščene hiše (Profondo rosso, 1975) mimo dejstvo, da nam režiser Argento pokaže obraz morilca v ogledalu. Da je bilo to vprašanje tako pomembno, nam postane jasno šele na koncu zadnje epizode.

   

  Serija torej ni klasičen whodunnit krimič, čeprav je temu žanru zelo blizu. Žanru ne prinaša nič novega razen tega, da pozornost ni na krivcu, kot se zgodi po navadi. Kot je izjavil sam avtor Chris Chibnall, je napisal zgodbo o vplivu, ki ga ima tak umor na majhno vaško skupnost. Edino, kar je mogoče daleč od britanskega klasičnega krimiča, je trenutek razkritja krivca. Zgodba nima trenutka, kjer vsi nekje sedijo in policijski inšpektor dramatično pokaže na krivca ali nam z razlago in flashbacki obrazloži, kdo je kriv in zakaj, kot na primer v Sherlocku ali v kriminalkah Agathe Christie. Namesto tega imamo vrhunski, skoraj 4 minute dolg kader, ko sledimo Hardyju, ki sledi signalu izgubljenega Dannyjevega telefona. Večina gledalcev bo rešila uganko ravno med nestrpnim gledanjem tega prizora. Le res dobri opazovalci bodo to razumeli 10 minut pred ostalimi, ko bo mimogrede sporočena majhna, a ključna informacija. Da je serija ciljala na šok ob spoznanju krivca, že dovolj jasno pove dejstvo, da sta bila napisana dva zaključka. Če bi televizijska javnost predčasno izvedela identiteto krivca, bi uporabili drugega.

   

  NEW SERIES BROADCHURCH FOR ITV Broadchurch is a new eight part drama series by Kudos Film and Television for ITV. The star-studded cast includes David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jodie Whittaker, Vicky McClure, Pauline Quirke, Will Mellor, Arthur Darvill and Carolyn Pickles. This brand new eight part series is written and created by Chris Chibnall (Law and Order: UK, Doctor Who) and will explore what happens to a small community in Dorset when it suddenly becomes the focus of a police investigation, following the tragic and mysterious death of an eleven year old boy under the glare of the media spotlight. Bloodied and dirty, Danny Latimer (Oskar McNamara) has been found dead on an idyllic beach surrounded by rocks and a jutting cliff-face from where he may have fallen. Whilst his death remains unresolved, the picturesque seaside town of Broadchurch is at the heart of a major police investigation and a national media frenzy. Pictured L-R: JODIE WHITTAKER as Beth Latimer. Copyright: ITV This photograph is (C) ITV Plc and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above, or ITV plc. Once made available by ITV plc Picture Desk, this photograph can be reproduced once only up until the transmission [TX] date and no reproduction fee will be charged. Any subsequent usage may incur a fee. This photograph must not be manipulated [excluding basic cropping] in a manner which alters the visual appearance of the person photographed deemed detrimental or inappropriate by ITV plc Picture Desk. This photograph must not be syndicated to any other company, publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full Terms and conditions are available on the website www.itvpictures.com For further information please contact: PATRICK.SMITH@itv.com 0207 157 3044

   

  O treh glavnih igralcih

  Serija že v prvi sezoni poskrbi za pravo igralsko poslastico. Večina igralcev je bila izbrana skozi avdicije, tri vloge pa so bile napisane prav za tiste igralce, ki jih igrajo: to so vloge Hardyja (David Tennant), vaškega duhovnika (Arthur Darvill) in Dannyjeve mati Beth (Jodie Whittaker). Ti liki so na nek način popolnejši. To bi lahko bil eden od dokazov za večno dilemo, ali so liki, ki so pisani točno za nekega igralca, res najboljši.

   

  Hardy je izkušen inšpektor, ki je prišel v Broadchurch zato, ker se je primer Sandbrook, kjer je vodil raziskovanje umora, zrušil na procesu in zato krivec ni bil obtožen zločina. Beth pa je mati, ki ji je nekdo ubil enajstletnega sina. Vsi možni osumljenci so ji blizu, pozna jih tako rekoč celo življenje. Poleg tega moža spozna v novi luči, saj je prvi osumljenec za umor sina. Za še težjo psihično situacijo lika poskrbi nova nosečnost, za katero izve nekaj dni po umoru sina in zato ni pripravljena ljubiti prihajajočega otroka. Duhovnik Paul se znajde v krizi, kako skupnosti obrazložiti umor otroka in samomor nekoga, ki je bil po krivem osumljen. Poleg tega pa ima tudi nekaj skrivnosti, ki nam bodo jasne tekom zgodbe.

   

  Po razkritju morilec/morilka ne doživi svojega »trenutka slave«. Seveda vidimo flashback umora, a fokus zadnje epizode je na Beth, na družini Latimer in na tisti osebi, ki je morilcu najbližja. Ta oseba se sprašuje, kako je bilo možno, da tega ni opazila. Odgovoril ji bo Hardy: »Nimamo odgovorov. Nikoli ne veš, kaj drugi nosijo v srcu.«

   

   

  Kaj nas čaka v novi sezoni?

  Prva sezona se zaključi z zadnjim slovesom Dannyju. Ob družini Latimer se zbližajo vsi prebivalci Broadchurcha. Odnosi pa niso več taki, kot so bili, saj se sedaj vsi gledajo z drugimi očmi. Še kar nekaj časa bo minilo, preden bodo odnosi spet urejeni. Zaključek poskrbi za dodatno presenečenje, saj je zgodba brez cliffhangerja. Sam pisec serije je priznal, da je bila celotna zgodba nastavljena tako, da je vsaka sezona svoja celota, hkrati pa je pripravljena za trilogijo.

   

  Čakata nas torej še vsaj dve sezoni Broadchurcha. Druga se bo vrtela okoli Sandbrooka in okoli procesa osumljencu/osumljenki iz Broadchurcha. Ravno proces bo poskrbel za prvi šok druge sezone, ko bo osumljenec/osumljenka izrekel/la nepričakovani stavek. Dve besedi, ki bosta porušili vse, predvsem pa pričakovanje, da bo proces hitro prišel do zaključka. A brez teh besedic lik izjemne Charlotte Rampling, ki se bo pojavila v drugi sezoni, ne bi bil potreben. Zgodba tretje sezone pa je zaenkrat še skrivnost, saj jo bodo snemali v naslednjih mesecih. V Angliji se že norčujejo, da zgodbo Broadchurcha varujejo na isti način kot kode za jedrsko orožje. Če smo iskreni, je v obdobju, ko je internet prepojen s spoilerji, to več kot dobrodošlo.

   

   

  Napovednik za 1. sezono:

  Sorodni članki: