28. 2. 2017 / Film/TV

Koridorjev komentar podelitve oskarjev 2017

Letošnja edicija oskarjev se preprosto ne bi mogla začeti bolje, saj je Justin Timberlake z nominirano pesmijo Can’t Stop The Feeling dobil stoječe ovacije in poskrbel za energičen vstop v prireditev. Jimmy Kimmel je odru takoj zavladal, povedal nekaj pikrih na račun politične situacije (»se še spomnite lani, ko so bili oskarji rasistični?«). Ponorčeval se je tudi iz velikih zvezdniških imen, ki so zasedala prve vrste, pri čemer je Meryl Streep pomenljivo označil za »precenjeno igralko«, potem pa pozval občinstvo k aplavzu za njeno 20. nominacijo. Poleg tega je nadaljeval večletni (zaigrani) spor z Mattom Damonom in ga med prireditvijo nenehno zbadal.

V splošnem je Kimmel svoje delo opravil uspešno. Z aktualnimi in kritičnimi šalami je poskrbel za tekoč in nerazvlečen potek podelitve – česar na primer ne moremo reči o lanskem voditelju, Chrisu Rocku. V maniri nepozabljive Ellen je tudi on pričaral prigrizke, ki so dobesedno popadali izpod stropa. Za povrh je skozi dvorano spremil tudi nič hudega slutečo gručo turistov – dva izmed njih je na hitro poročil kar nominiranec za najboljšo moško vlogo, Denzel Washington, s prisrčnim 8-letnim igralcem Sunnyjem Pawarjem iz filma Lev (Lion, Garth Davis) pa je poustvaril kultni prizor dvigovanja iz Levjega kralja. Neposrečeno je delovala le rubrika »zlobnih tvitov«, ki v primerjavi s tistimi iz Kimmelove redne oddaje niso bili tako »sočni«. Omeniti velja tudi »skok v preteklost«, ki sta si ga ob podelitvi oskarja za montažo privoščila Michael J. Fox in Seth Rogen. Na oder sta se namreč pripeljala v kultnem avtomobilu iz filmov Nazaj v prihodnost.

Mimo politike (pričakovano) ni šlo niti v mnogih govorih, ko so nagrajenci na bolj ali manj posreden način opozarjali na neprimernost (predvsem) nove ameriške zunanje politike. Še najbolj jasno sporočilo je poslala (za mnoge sporna) odločitev, da oskarja za najboljši tujejezični film dobi Trgovski potnik (Forushande, Asghar Farhadi) – razlog je bila protestna neudeležba podelitve s strani režiserja – in ne bolj čislan Toni Erdmann (Maren Ade). Očitno bo Akademija raje počakala na ameriško priredbo. Na tem mestu se postavlja vprašanje, kakšen odmev bo sporočilo imelo izven sveta filma oziroma zabavne industrije in če je Akademija upravičeno postavila politiko pred film, sploh glede na to, da tudi sami nimajo čistih računov glede vključevanja marginalnih skupin.

Kakor vsako leto je tudi letošnja edicija podrla mnoge rekorde. Dokumentarec O. J.: Made in America (Ezra Edelman in Caroline Waterlow) je z neverjetnimi 467 minutami postal najdaljši nominirani (in nagrajeni) film. Kevin O’Connell je prekinil najdaljši niz »porazov« (20 nominacij brez zmage) v kategoriji mešanje zvoka. Dede Gardner je postala prva ženska, ki je prejela dva oskarja za produkcijo, Mahershala Ali pa prvi igralec islamske vere z oskarjem. Damien Chazelle je podrl rekord iz leta 1931 in z 32 leti postal najmlajši režiser z oskarjem. Viola Davis pa je postala prva temnopolta oseba s »trojno krono igralstva« – z oskarjem, tonyjem in emmyjem. Na splošno pa so bile odločitve precej korektne, saj je vsakemu večjemu nominirancu pripadel svoj košček slave.

Večer (oziroma pri nas kar dolga noč) je šel proti koncu v smer pričakovanega zmagoslavja Dežele La La (La La Land). Ob šestih kipcih (med drugim za najboljšo režijo Damiena Chazella in najboljšo glavno žensko vlogo Emme Stone) je njegovo nadvlado za nekaj zmedenih minut razglasila legendarna dvojica Warren Beatty in Faye Dunnaway, po blamaži in opravičilih pa je morala ekipa Dežele La La, že sredi zahvalnih govorov, poraženo odcapljati z odra in kipec prepustiti ekipi filma Mesečina (Moonlight, Barry Jenkins). Vseeno je pohvalno, kako so vsi vpleteni v tako mučni situaciji odreagirali. Če kaj, bo zaradi velikega finala letošnja podelitev oskarjev postala pregovorna, če že ne legendarna.

Pri filmskemu uredništvu smo tudi letos poskušali napovedati zmagovalce. Odrezali smo se nekoliko bolje kot lani, saj smo pravilno napovedali 11 (lani 10; v odebeljenem tisku) od skupno 24 nagrajencev. Najuspešnejša je bila Dežela La La s šestimi kipci, sledita ji Mesečina s tremi in Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan) z dvema. Vse dobitnike najdete na spodnjem seznamu (našteti so po vrstnem redu podeljevanja):

Najboljši igralec v stranski vlogi: Mahershala Ali (Mesečina / Moonlight)

Maska in oblikovanje pričesk: Odred odpisanih / Suicide Squad (Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini in Christopher Nelson)

Kostumografija: Magične živali / Fantastic Beasts and Where to Find Them (Colleen Atwood)

Dokumentarni celovečerec: O. J.: Made in America (Ezra Edelman in Caroline Waterlow)

Montaža zvoka: Prihod / Arrival

Mešanje zvoka: Greben rešenih / Hacksaw Ridge

Najboljša igralka v stranski vlogi: Viola Davis (Fences)

Najboljši tujejezični film: Trgovski potnik / The Salesman (Iran; Asghar Farhadi)

Kratkometražni animirani film: Piper (Alan Barillaro in Marc Sondheimer)

Animirani celovečerec: Zootropolis / Zootopia

Scenografija: Dežela La La / La La Land

Posebni vizualni učinki: Knjiga o džungli / The Jungle Book

Filmska montaža: Greben rešenih / Hacksaw Ridge

Kratkometražni dokumentarni film: The White Helmets (Orlando von Einsiedel in Joanna Natasegara)

Kratkometražni igrani film: Sing (Kristof Deák in Anna Udvardy)

Fotografija: Dežela La La / La La Land (Linus Sandgren)

Najboljša izvirna glasbena podlaga: Dežela La La / La La Land (Justin Hurwitz)

Najboljša izvirna pesem: »City of Stars« iz Dežela La La / La La Land

Izvirni scenarij: Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)

Prirejeni scenarij: Barry Jenkins (Mesečina / Moonlight)

Režija: Damien Chazelle (La La Land / Dežela La La)

Glavna moška vloga: Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Glavna ženska vloga: Emma Stone (La La Land / Dežela La La)

Najboljši film: Mesečina (Moonlight)

          
6-oscars-e1457033342258