25. 10. 2022 / Film/TV

V pričakovanju 33. Liffa

Letošnji Liffe se vrača v polnem zamahu! Med 9. in 20. novembrom se bo na različnih lokacijah v Ljubljani in izven nje – seveda v odsotnosti kakršnihkoli s pandemijo povezanih presenečenj – odvrtelo 90 celovečernih in okoli 30 kratkih filmov. Po dveh okrnjenih oziroma pandemijsko prilagojenih edicijah se nam tako obeta vrnitev k tradicionalni festivalski izkušnji – seveda pa pozivi k upoštevanju (sicer neobveznih) priporočil še vedno veljajo.

Filmi se bodo predvajali na več različnih lokacijah v Ljubljani: v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Kinu Komuna in Kinu Bežigrad, na ogled pa bodo tudi v mariborskem kinu Maribox, celjskem Kinu Union (prej Metropol) in v novomeškem Anton Podbevšek Teatru. Peščica filmov bo še vedno na voljo za ogled na zahtevo (VOD), prav tako bo ogled izbranih filmov svojim naročnikom omogočal tudi glavni sponzor festivala, Telekom.

Osrednja tema festivala je, po besedah programskega direktorja Simona Popka, človekov odnos do narave oziroma planeta, ključno pa ga bodo zaznamovale sekcije Retrospektiva, ki bo luč vrgla na dela madžarskega režiserja Miklósa Jansca, Posvečeno, v sklopu katere se bodo odvrteli filmi Rajka Grlića in drugih jugoslovanskih režiserjev praške šole, ter Fokus, ki bo izpostavil avtorice sodobnega kosovskega filma.

V sekciji Perspektive bo Slovenijo zastopala v Avstraliji živeča slovenska režiserka Sara Kern s filmom Moja Vesna o deklici, ki se mora soočiti s smrtjo svoje matere. V sekciji Predpremiere si bo moč ogledati dokumentarni film LGBT SLO 1984 Borisa Petkoviča o prvih letih slovenskega LGBT gibanja in njegovem prepletu s takratno klubsko sceno. V sekciji Kinobalon pa si bomo lahko ogledali prvi slovenski božični celovečerec Kapa Slobodana Maksimovića o dečku iz mladinskega doma, ki je izžreban, da božič preživi pri premožni družini. Odvrteli se bosta tudi slovenski koprodukciji Najsrečnejši človek na svetu makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske ter Rožnata luna nizozemske režiserke Floor van der Meulen.

Manjkalo pa seveda ne bo tudi filmov svetovno znanih režiserjev, kot so trenutno priprti iranski režiser Jafar Panahi (Brez medvedov), zmagovalec Cannesa Robert Östlund (Trikotnik žalosti), Park Chan-wook (Dvojna prevara), David Cronenberg (Zločini prihodnosti), François Ozon (Peter von Kant) in še mnogi drugi.

Celoten program je dostopen tukaj.


Lektorirala: Ivana Rosa