12. 5. 2016 / Film/TV
Anja Grmovšek (1993) je magistrica profesorica slovenistike in primerjalne književnosti, pesnica, bralka in literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti.

Filmski večer DŠPK: The Bucket List @THL, 3. 5. 2016

Zadnjega na sporedu odličnih filmov smo si v letošnji sezoni filmskih večerov, ki jih v Trubarjevi hiši literature organizira Društvo študentov primerjalne književnosti, ogledali ameriško komično dramo Preden se stegneva (The Bucket List, 2007), z Jackom Nicholsonom in Morganom Freemanom v glavnih vlogah. Namesto gosta, s katerim je po navadi na prejšnjih filmskih večerih filmska ekipa DŠPK pokomentirala ogledani film, so za konec med seboj in s publiko tokrat poklepetali kar oni sami.

 

MORGAN FREEMAN stars as Carter and JACK NICHOLSON stars as Edward in Warner Bros. Pictures’ comedy drama “The Bucket List.” PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

 

Film govori o dveh povsem različnih moških, milijonarju Edwardu (Jack Nicholson) in mehaniku Carterju (Morgan Freeman), ki se po diagnozi raka naključno znajdeta v isti bolniški sobi ene od bolnišnic Edwardovega podjetja. V času zdravljenja se spoprijateljita, obenem pa se razkrije tudi njuna življenjska zgodba: sanjam, da bi postal profesor zgodovine, se Carter zaradi pričakujočega otroka in pomanjkanja prihodkov odpove ter se zaposli kot mehanik, Edward pa je štirikrat ločeni uspešen podjetnik, a veliko manj uspešen družinski človek. Oba izvesta, da imata manj kot leto dni življenja, in Carter nekega dne, po mladostniških spominih profesorja filozofije, napiše seznam stvari, ki bi jih rad naredil oz. doživel pred smrtjo (t. i. bucket list). Spisek prebere tudi Edward in ga vzame zares – nanj doda še nekaj stvari in Carterju ponudi, da bo financiral izpolnjevanje želja. Kljub nasprotovanju družine, Carter sprejme ponudbo in avantura se lahko začne.

 

JACK NICHOLSON stars as Edward and MORGAN FREEMAN stars as Carter in Warner Bros. Pictures’ comedy drama “The Bucket List.” PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

 

Člani filmske ekipa DŠPK – Nadja Babič, Alex Kama Devetak, Bine Debeljak, Vid Bešter in Eva Konič – so po filmu dejali, da so si Preden se stegneva izbrali zato, ker je pred izpitnim obdobjem bolje pogledati kaj lahkotnejšega za razliko od filma We Need to Talk About Kevin, ki smo si ga ogledali prejšnji mesec, obenem pa je film še en odličen primer, kjer v ospredje izrazito stopa dvojinski odnos (kar je tema letošnjega cikla filmskih večerov), tokrat v smislu prijateljstva, ki se splete med glavnima junakoma. Debata se je začela z vprašanjem, ali film predstavi vseh pet stopenj žalovanja (zanikanje – jeza – pogajanje – depresija – sprejetje), ki jih Edward v enem izmed kratkih pogovorov omeni Carterju. Vidovo stališče je bilo, da junaka tičita na prvi stopnji, stopnji zanikanja, in se s smrtjo ne sprijaznita, je ne sprejmeta, kar film tudi prikazuje z vsemi dogodivščinami, ki jih doživita pred smrtjo; kot da si pred neizbežno usodo zatiskata oči in ravno s polnim uživanjem življenja potrjujeta njun strah. Eva je na film gledala drugače, pravi, da kot filmski strokovnjaki filme nenehno vidijo v luči tega, da morajo vse stvari vedno analizirati, a jo je film vendarle prepričal. Nadja je v filmu pogrešala malo agresije in jeze, tovrsten prikaz pričakovanja smrti se ji zdi preveč klišejski, a se je iz publike postavilo vprašanje, če ni namen filma ravno drugačen prikaz tega tragičnega trenutka, glede na to, da filmi po večini smrt prikazujejo v povezavi z agresijo in jezo. Bine je na tem mestu opozoril, da ni v filmu nikjer monologa ali dialoga o sami situaciji, v kateri sta se junaka znašla, Alex pa ga je dopolnil z mislijo, da skušata junaka s tem seznamom želja pozabiti, da umirata, a si obenem, paradoksalno, ravno za to vzameta čas. Vid je nadaljeval, da nas film pravzaprav nagovori, da se smrti ne bomo izogibali, a naredi prav to – s potovanjem okoli sveta in izpolnjevanjem svojih še neizživetih želja se Edward in Carter smrti nenehno izogibata. Eva je na tem mestu dodala, da je film veliko bolj preprost in ne potrebuje nikakršne filozofije – pravzaprav gre za film o življenju, kajti največje soočenje s smrtjo je soočenje z življenjem samim.

 

JACK NICHOLSON stars as Edward and MORGAN FREEMAN stars as Carter in Warner Bros. Pictures’ comedy drama “The Bucket List.” PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

 

Vprašanje, ki se je pojavilo v nadaljevanju, je bilo, kdo je v filmu dejansko odrešen, če sploh je – kdo odrešitev potrebuje? Eva je mnenja, da film podaja pravljico, da bomo pokopani na nekem idealnem kraju, da lahko doživimo vse, kar nam pade na pamet, zato so pravzaprav dogodivščine tiste, ki junakoma prinesejo odrešitev – namen filma je, da neka inherentna kriza prinese zadovoljstvo. Alex je pri tem dodal, da drug drugega odrešita s tem, ko na potovanju pozabita na bolezen, ki jo imata.

 

1280x720_cd99867e-ad7a-49a3-b26d-08452e0e5d5a

 

Pri vprašanju, ali sta Edward in Carter predstavnika ameriških sanj, Eva ugotavlja, da je Edward vendarle izpolnjeval svoje sanje, medtem ko je Carter vse vlagal v družino – ali nemara film pod vprašaj postavlja pomen teh ameriških sanj ali jih samo dopolnjuje z bucket listom? Vid je mnenja, da sta junaka nad svojim življenjem razočarana – sicer sta dosegla, kar sta dosegla, a sta vendarle v bolnici dojela, da obstaja seznam stvari, ki bi si ga vseeno neizmerno želela izpolniti. Film nam s tem pravzaprav neposredno prikazuje realizacijo mota: »Živi dan, kot da je tvoj zadnji,« in je s tem nekakšna nadgradnja ameriških sanj.

 

the_bucket_list-fanart

 

Za konec je ekipa filmskih večerov pokomentirala še celotno filmsko sezono. Alex je povedal, da so se za temo dvojine odločiti zato, ker so menili, da bi potrebovali nekaj bolj lahkotnega od prejšnjega leta, ko je bila tema »človek v razkolu, človek v revoluciji«, obenem pa se je na koncu kot res lahkoten film izkazal le zadnji, Preden se stegneva. Z izborom filmov je, kot pravijo, vsako leto težko, saj se je v naboru številnih odličnih filmov treba odločiti za šest oz. sedem filmov. Z nami so zato delili tudi nekaj naslovov filmov, ki so bili letos izločeni iz izbora, pa jih vseeno priporočajo v ogled. To so: The New Girlfriend (2014), Stoker (2013), Dead Man Walking (1995), The Green Mile (1999), Thelma & Louise (1991),  Lolita (1997) in drugi – filmov na univerzalno temo dvojine je res veliko. V letošnji sezoni si je bilo tako mogoče ogledati sedem filmov: Gaslight (1944), Ples v dežju (1961), Weekend (2011), In the Mood for Love (2000), Una giornata particolare (1977), We Need to Talk About Kevin (2011) in The Bucket List (2007). Na to, kaj bo prinesla prihodnja filmska sezona, pa bo treba še malo počakati.

 

Naslovna fotografija je avtorsko delo Metke Kladnik.

(47) the bucket list