12. 1. 2016 / Podobe / Pod površino

Pregled leta 2015: Podobe

RAZSTAVE

Od 9. maja do 22. novembra je v Benetkah potekal 56. bienale sodobne umetnosti. Kurator postavitve z naslovom All The World’s Futures je bil Okwui Enwezor. Zlati lev za najboljšo predstavitev je bil podeljen armenskemu paviljonu, nagrado za življensko delo pa je prejel afriški umetnik El Anatsui. Slovenijo je tokrat predstavljal Jaša s postavitvijo ZAKLOP / nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja. Ministrstvo za kulturo je investiralo v predstavitev v Arsenalu, enem od dveh osrednjih prizorišč, julija pa je ministrica za kulturo imenovala tudi komisarja za prihodnjo umetnostno in arhitekturno bienalno postavitev – za arhitekturni bienale je to Matevž Čelik, za umetnostni bienale pa Zdenka Badovinac. Bienale si je v sedmih mesecih ogledalo pol miljiona obiskovalcev.

V Ljubljani je od avgusta do decembra pod naslovom Nad tabo/ti potekal 31. mednarodni grafični bienale. Bienalna postavitev je bila na ogled na več lokacijah, njena konceptualizacija pa je bila zaupana kustosinji Nicoli Lees. Poudarek je bil na šestedesetletnici bienala, ki je bila med drugim obeležena tudi s postavitvijo Gilesa Rounda v Galeriji Jakopič, kjer je umetnik pripravil razstavo del iz zbirk MGLC in Moderne galerije z naslovom Ljubljana 1955. Ob koncu je mednarodna žirija z veliko nagrado bienala nagradila Ištvana Išta Huzjana, rezidenco je podelila Declanu Clarku, posebno omembo si je prislužila Pilar Quinteros, nagrado za življenjsko delo so podelili Petru Gidalu.

Dogodek leta v Moderni galeriji je bila retrospektiva Neue Slowenische Kunst NSK: od Kapitala do kapitala. Predstavljeno je bilo delovanje posameznih skupin NSK – Laibach, Irwin, Gledališče sester Scipion Nasice, Novi kolektivizem, Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji. Razstavo je obiskalo okoli 15 000 obiskovalcev. V letošnjem letu se razstava nadaljuje na Nizozemskem, jeseni pa se seli še v Rusijo.

Februarja se je v Künstlerhausu na Dunaju odprla razstava Magija umetnosti: Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968–2013. Razstava, ki je leta 2014 gostovala že v italijanski Villi Manin, je med drugim vključevala dela Metke Krašovec, Zmaga Jeraja, Janeza Boljke, Dragice Čadež, Ivana Dvoršaka, Tugomirja Sušnika, Emerika Bernarda, skupine Irwin, Gustava Gnamuša, Ota Rimeleja, Iva Mršnika, Marka Jakšeta, Žige Kariža, Jakova Brdarja in Mirsada Begića.

Na področju fotografije je bila v letu 2015 v Umetnostni galeriji Maribor odprta pomembna retrospektivna razstava fotografa Mariborskega kroga in oblikovalca Ivana Dvoršaka. Razstava razkriva delo najvidnejšega slovenskega fotografa druge polovice 20. stoletja.

Novembra je veliko zanimanja poželo odprtje študijske razstave Tomaža Lavriča z naslovom Čarobni jezik stripa v Galeriji Cankarjevega doma. Razstavo je dr. Jure Mikuž zastavil kot pregled Lavričevega dela in obenem kot poglobljeno predstavitev stripa kot umetnostne forme.

Prav ob koncu leta pa se je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM odprla še ena pomembna razstava in sicer je šlo za preglede slovenske sodobne umetnosti v obdobju od 2005 do 2015. Razstava z naslovom Krize in novi začetki raziskuje umetniške izraze dveh bistvenih fenomenov obdobja zadnjih desetih let; tako se osredinja na svetovno finančno krizo in izjemen tehnološki napredek, ki pomenita prevlado interneta.

Po dveh letih prenove je bila za javnost znova odprta Plečnikova hiša. Arhitekt je tam živel in delal od leta 1921 do svoje smrti. V hiši, kjer je nastajala njegova podoba Ljubljane, si je mogoče ogledati stalno postavitev o njegovem življenju in delu.

V letu 2015 je bila zaključena tudi prenova Narodnega doma, kjer domuje Narodna galerija. Prav v teh dneh tam pripravljajo novo postavitev stalne zbirke, ki ji bodo dodali tudi na novo pridobljena dela, med drugim tudi dela Zorana Mušiča.

NAGRADE

Poleg že omenjenih nagrad beneškega bienala in mednarodnega grafičnega bienala, moramo omeniti še nekaj nagrajencev leta 2015.

Prešernovo nagrado je letos prejel avtor stripov in akademski kipar Miki Muster. V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM je bila jeseni na ogled tudi pregledna razstava avtorjevih del.

S srebrnim redom za zasluge je predsednik RS Borut Pahor odlikoval slikarja in grafika Vladimirja Makuca, grafika Karla Zelenka in posthumno slikarja, grafika ter ilustratorja Jožeta Ciuho in kiparja Stojana Batiča. Umetniki, ki so bili med prvimi diplomanti takratne Akademije upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, so bili v letu 2015 deležni velike pozornosti ob svojih jubilejih.

Jakopičevo nagrado za izjemne umetniške dosežke na likovno-vizualnem področju podeljuje Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov. Letos jo je prejel slikar Bojan Gorenec. Podeljeni pa sta bili tudi dve Jakopičevi priznanji, prejela sta ju Tina Dobrajc in Uroš Potočnik.

Nagrado skupine OHO za mlade umetnike sta prejela Lenka Đorojević in Matej Stupica za instalacijo Monomat.

Za paviljon muzeja Serlachius Gösta, Mänttä — Vilppula na Finskem so Plečnikovo nagrado, ki je osrednja slovenska nagrada za arhitekturo, prejeli Boris Bežan, Mara Partida Muñoz in Hector Mendoza Ramirez.

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo je za izjemne zasluge pri preučevanju umetnostne dediščine nagradilo dr. Jureta Mikuža, priznanje je izreklo dr. Tinetu Germu in dr. Mateju Klemenčiču, častno priznanje pa Tomiju Biloslavu.

Najpomembnejša britanska nagrada za umetnosti, ki jo podeljuje galerija Tate, je šla v roke kolektiva Assemble, ki dela s skupnostmi po različnih britanskih mestih, gradi prostore, presega meje umetnosti, oblikovanja in arhitekture ter prebivalcem ponudi nekaj, kar potrebujejo.

SLOVO

V letu 2015 nas je zapustilo nekaj pomembnih slovenskih umetnikov. 28. marca je umrl slikar, grafik in fotograf Zmago Jeraj, malo pred svojim 91. rojstnim dnem tudi slikar, grafik in ilustrator Jože Ciuha, 8. maja je umrla slikarka in grafičarka Adriana Maraž, septembra pa še kipar Stojan Batič, ki je današnji ALUO obiskoval pod vpisno številko 1.

Proti koncu leta, 27. decembra pa se je umetniški svet poslovil še od ameriškega abstraktnega slikarja, kiparja in grafika Ellswortha Kellyja.