14. 1. 2015 / Podobe / Pod površino

Pregled domače umetniške scene v 2014

5 NAJ RAZSTAV

BIO 50 (18.9.-7.12.2014), MAO+MG+Galerija Jakopič
Ob svoji 50-letnici je letošnji bienale na ogled postavil delo (šestmesečni delovni proces) več kot 100 sodelujočih iz 20 držav, poleg tega pa tudi zgodovinsko razstavo Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let ter bogat spremljevali program BIO 50: ZDAJ. Plus za: poudarek na oblikovalskem procesu, na procesu dela in podelitev nagrade za najboljše sodelovanje (prejela jo je skupina Nanoturizem). http://bio.si/sl/

RETROSPEKTIVA GABRIJELA STUPICE (18.12.2013-18.5.2014), MG
Obsežna retrospektiva je bila prirejena ob 100-letnici umetnikovega rojstva. Razstava, ki je vzbudila veliko zanimanja javnosti, je bila zasnovana zelo sistematično in pregledno, in je tako nudila celovit vpogled v umetnikovo ustvarjanje.

JANEZ JANŠA: ŽIVLJENJE II [V NASTAJANJU] (25.2.-4.5.2014), MGLC
Razstava je nadaljevanje Janšine razstave izpred šestih let. Namesto poziva k aktivni udeležbi, je bil gledalec tokrat priča fotografijam performansov. Umetnika je tu zanimala tako zgodovina performansa kot tudi življenje samo, predvsem njegovo nastajanje.

RENE RUSJAN: O ČEM GOVORIM, KO GOVORIM O…(4.3.2014-13.4.2014), Mestna galerija Ljubljana
Razstava, ki je na ogled postavila 25 let delovanja akademske kiparke Rene Rusjan, je bila najobsežnejša in najkompleksnejša predstavitev te umetnice.

JOŽE CIUHA: LABIRINT ČASA (17. 12. 2013-13.4.2014), Galerija Jakopič.
Velika retrospektivna razstava se je poklonila umetniku ob njegovi 90-letnici. Razstavljenih nekaj manj kot 150 del, je zajelo skoraj 70 let njegovega umetniškega ustvarjanja. Ob razstavi je bil izdan tudi obsežen katalog, potekal pa je tudi bogat spremljevali program.

5 NAJ DOGODKOV

ROTOVNIKOV ODHOD iz Cankarjevega doma. Po več kot 30ih letih se je z mesta generalnega direktorja Cankarjevega doma poslovil Mitja Rotovnik. Funkcijo generalne direktorice je prevzela Uršula Cetinski.

NOVA MINISTRICA ZA KULTURO. Na mesto dosedanjega ministra za kulturo, dr. Uroša Grilca, je stopila mag. Julijana Bizjak Mlakar.

BENEŠKI ARHITEKTURNI BIENALE – Slovenija v Arsenalu. Slovenija se je tokrat prvič predstavila na osrednjem prizorišču bienala, v Arsenalu, s projektom “Problem vožnje po vesolju- Supre: arhitektura”. Avtorja projekta sta Miha Turšič in Dragan Živadinov.

200-LETNICA ROJSTVA JANEZA PUHARJA. 26. 8. 2014 je minilo 200 let od rojstva Janeza Puharja, slovenskega duhovnika in fotografa ter izumitelja fotografije na steklo.

NOMINACIJA ZA NAJPERSPEKTIVNEJŠEGA KUSTOSA na svetu. Mednarodna organizacija neodvisnih kustosov (Independent Curators International (ICI)) je Tevža Logarja, nekdanjega umetniškega vodjo galerije Škuc nominirala za nagrado Vision, ki nagrajuje izredno ustvarjalnost pri izvedbi razstav, raziskavah in besedilih kustosov s celega sveta.

NAGRADE

Nagrada Prešernovega sklada: Alenka Sottler
Nagrade in priznanja Riharda Jakopiča: Jože Barši (nagrada), Nika Autor (priznanje), Azad Karim (priznanje)
Plečnikova nagrada: Poslovni kompleks Situla v Ljubljani (Matija Bevk, Vasa Perović, Andrej Ukmar)
Nagrada za življenjsko delo DOS-a: Bronislav Fajon
Nagrada skupine OHO: Staš Kleindienst

ZAPUSTILI SO NAS

dr. ŠPELCA ČOPIČ (1922-2014), umetnostna zgodovinarka
Umetnostna zgodovinarka, poznavalka predvsem kiparske umetnosti, likovna kritičarka ter dolgoletna profesorica umetnostne zgodovine na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

JOŽE SLAK ĐOKA (1951-2014), slikar
Eden ključnih slovenskih umetnikov zadnjih desetletji. Razvil je značilen lastnem slogu, dostikrat je posegal po različnih oblikah in inovativni rabi materialov. V njegovih delih je bil viden vpliv vzhodnjaških kultur.

LOJZE LOGAR (1944-2014), slikar

Slikar, grafik ter izredni profesor za grafiko, risanje in slikanje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Pomembno sled je med drugim pustil tudi na področju pop arta pri nas.

MAKSIM SEDEJ ML. (1935-2014), slikar
Slikar, pesnik in esejist. Ustanovil je revijo Likovne besede (1985) in bil tudi njen prvi urednik.

BOGDAN BORČIĆ, grafik
Uspešen tako doma kot v tujini. Leta 1965 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2005 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

5 NAJ KNJIG

Rosa Pfäffinger, PARIŠKI BOHEMI (1889-1895): avtobiografsko poročilo slikarke Rose Pfäffinger, Narodna galerija, Ljubljana 2014

Andrej Medved, SODOBNO SLOVENSKO SLIKARSTVO. PRVE GENERACIJE PO LETU NIČ: OD JONI ZAKONJŠEK DO SUZANE BRBOROVIĆ, Obalne galerije Piran, Cankarjev dom 2014

ARHITEKTURNA ZGODOVINA 2 (ur. Renata Novak Klemenčič, Martina Malešič), Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Ljubljana 2014

Jure Mikuž, POTI K RAZUMEVANJU PODOBE, Studia humanitatis, Ljubljana 2014

Metoda Kemperl, Luka Vidmar, BAROK NA SLOVENSKEM. SAKRALNI PROSTORI, Cankarjeva založba, Ljubljana 2014

SVEŽE

Maja Smrekar, K-9_topologija: Ecce Canis, Galerija Kapelica, 16. 9. 2014- 3. 10. 2014

Umetnica se je pri tokratnem projektu osredotočila na raziskovanje odnosa volk- človek- pes. Gre za raziskavo pararelne evolucije, kjer je avtorici »na pomoč priskočil« njen borderski ovčar Bayron. Razstava je obiskovalcu med drugim omogočila tudi izkusiti vonj iz trombocitov izoliranega serotonina tako avtorice, kot njenega psa- esenco njunega odnosa. Z resnim predhodnimi pripravami in znanstvenimi raziskavami, ki so temelj njenega nadaljnjega umetniškega ustvarjanja, je umetnica še enkrat pokazala veliko mero inovativnosti in dovršenosti svojega umetniškega izraza.

          
Pregled domače umetniške scene v 2014