27. 4. 2015 / Podobe / Reportaža

Portret meseca: Slikar in grafik Janez Knez

Konec marca se je v MGLC v Ljubljani odprla pregledna razstava grafik akademskega slikarja Janeza Kneza (1931-2011). Razstavo odlikuje premišljen izbor umetniških del ter predvsem postavitev, ki sicer sledi utečeni praksi preglednih razstav in dela razporeja kronološko, a tokrat učinkuje izjemno ilustrativno in močno. Na preprost način je predstavljena burna in nenehno spreminjajoča se pot Knezovega grafičnega ustvarjanja, kar v končnem rezultatu ustvari ravnovesje in podaja sami razstavi umirjen značaj.

Pregledna razstava grafik sicer nudi vpogled le v del umetnikovega ustvarjanja, a je zadosti nazorna in vsebinsko močna, da dobro zajame njegov grafični opus ter hkrati nakaže na izredno bogat zaklad vseh umetnin, ki ga je zapustil Janez Knez.

Kustosinja razstave in urednica kataloga, ki je izšel ob razstavi, mag. Breda Škrjanec, je o umetniku zapisala: “Obsežnost slikarskega opusa, številnih risb in skic, grafik in plastik, ki so nastajale sočasno, ko je umetnika zaposloval neki likovni problem, kaže na to, da je bil duh Janeza Kneza dejaven, radoveden, radoživ in raziskovalen, motivika njegovih del pa razodeva močno umetnikovo vpetost v prostor, v katerem je živel in ustvarjal.”

knez2
Foto: Delo

Janez Knez je bil slikar, grafik in kipar. Kot je dejal v nekem intervjuju je najrajši slikal, najbližje mu je bila tehnika olje/akril na platnu, a znal se je izraziti tudi preko grafike, risbe in skulpture. Njegovo ustvarjanje je bilo živo, nenehno v gibanju, v iskanju novega, nikoli statično. Med njegovimi številnimi slikarskimi deli in grafikami lahko potegnemo vzporednice, med drugim v pojavu slogovnih prestopov znotraj posameznega opusa.

Razstava grafik zajema štiri markantnejše sklope, obdobja ustvarjanja: začetna faza socrealističnih grafik, obdobje informela, obdobje ornamentalno- figurativne kompozicije močnih barv ter zadnje obdobje, kjer prevladujejo abstrakcija, geometične oblike in znak. Med grafikami so razstavljena tudi posamezna Knezova slikarska in kiparska dela.

Janez Knez se je rodil 19. novembra 1931 v vasi Dobovec na Kumljanskem. Otroštvo, ki ga je preživel v tesni povezavi z naravo, kar je precej vplivalo na njegovo kasnejše ustvarjanje, je prekinila druga svetovna vojna. Nemci so leta 1941 družino izselili v Erfurt, kjer so ostali do konca vojne. Po vrniti nazaj domov je Knez dokončal osnovno šolo, nato nižjo gimnazijo v Trbovljah, leta 1954 pa se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Njegovi profesorji so bili Maksim Sedej za slikarstvo, Riko Debenjak za grafiko in Gabrijel Stupica za večerni akt. Diplomiral je leta 1958. Po odsluženem vojaškem roku se je vrnil v Zasavje, kjer si je ustvaril družino. Poročil z Angelo Cvar, učiteljico na Dobovcu. Knezove začetne grafike so realistične, črno-bele, večinoma gre za linoreze. Upodobljeni motivi, rudarji in rudarsko okolje, so bili motivi iz umetnikovega domačega okolja. Oče in brat sta bila zaposlena v rudniku in Knez se je tudi sam večkrat spustil v rudnik. Te grafike so povezane tudi s skupino Laibach in IRWIN, saj so nekatere Knezove grafike postale podlaga za njihovo kasnejše ustvarjanje. Umetnikov mlajši sin Dejan je eden od ustanovnih članov skupine Laibach, ki jo je Knez spremljal in spodbujal vse od njenega začetka. Umetnost in ustvarjanje je prenesel na oba sinova; starejši sin Janez Mišo je akademski slikar.

V nadaljevanju razstave se zvrsti paleta grafik, od jedkanice, akvatinte do sitotiska. Grafike, ki so nastale vzporedno z umetnikovim informel slikarstvom, so eksperimentalna dela, kjer se je umetnik poigraval z motivi in zmogljivostjo same tehnike. Ob prihodu v naslednji razstavni prostor se znajdemo v novem svetu- svetu barv, majhnih figuric in ornamentov, ki učinkujejo hudomušno, lahkotno. Na to obdobje ustvarjanja je vplivalo umetnikovo potovanje na Bližnji vzhod (v Egipt in Libanon).

V zadnjem delu se ta razgibana pot spremeni in umiri. Zadnje obdobje Knezovega grafičnega ustvarjanja zaznamujejo preprosti ploskoviti liki in redukcija barv. Grafike se zdijo molčeče, vzdušje tiho, na trenutke celo otožno. Te grafike so nastale v času, ko je umetniku umrla življenjska sopotnica. V 90. letih je Knez grafiko opustil in se v zadnjih letih posvetil slikarstvu.

Tako kot sam umetniški izraz Janeza Kneza, je bilo živo tudi njegovo poklicno udejstovanje. Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu ter se udeleževal številnih slikarskih kolonij in srečanj. Bil je tudi pedagog. Poučeval je likovni pouk na Osnovni šoli Tončke Čeč v Trbovljah, bil soustanovitelj Revirske likovne sekcije RELIK ter vodil poletne slikarske šole za otroke. Prejel je več nagrad. Ob njegovi 70-letnici so v Delavskem domu Trbovlje pripravili retrospektivo njegovih del, izšla je tudi monografija, avtorja Aleksandra Bassina. Sledili sta še dve večji retrospektivi (Mestna galerija v Ljubljani in Galerija-Muzej Lendava).

Janez Knez je umrl v Ljubljani, 12. februarja 2011.