20. 12. 2016 / Podobe / Intervju

Neja Kotnik: “Uresničujem svojo skrito željo, da bi imela doma medveda”

BLACKBEAR&WHITEBEAR: INTERVJU Z NEJO KOTNIK na sejmu ilustracije

Neja Kotnik je ilustratorka, grafična oblikovalka, ljubiteljica fotografije in mamica ljubkega ilustriranega medvedka. Tako nekako se sama opiše na svoji spletni strani, ki je hkrati online trgovina njenih grafik ter kolekcije oblačil za malčke. Medvedji dnevnik vsakdanjih prigod njenega malega junaka lahko spremljamo na njenem Instagram profilu in Facebook profilu. Neja svojega medvedka vedno znova osvobodi fiksacije na papirju, nesebično mu ponudi svobodo in življenje, umesti ga v realni čas in prostor. Medvedek dneve zelo rad preživlja v družbi svoje mamice in ji vrača ljubezen na vse mogoče načine. Je precej prebrisan in se zaveda, da ga Neja, kadar je priden, nagradi z raznimi priboljški. Hrana je namreč tisto, kar ima poleg svoje Neje najraje.

Z Nejo sem se pogovarjala 10. decembra na sejmu ilustracije na Vodnikovi domačiji, kjer so naprodaj tudi njene ilustracije. Sejem ilustracije je velika pridobitev za slovensko ilustracijo, ki trenutno nima stalnega razstavnega prostora. Letos bo trajal kar 27 dni, tako da boste težko našli izgovor, da v skoraj celem mesecu niste našli časa za ogled ilustracij. Sejem mladim in starim ponuja spremljevalni program z bogatimi vsebinami. Je odlična priložnost za prve decembrske nakupe, s katerimi boste podprli slovenske ilustratorje ter svojim bližjim polepšali praznike z izvirnim ljubkim darilcem. V soboto je tam potekala tudi Nejina delavnica sitotiska, na kateri smo se udeleženci seznanili z osnovami te grafične tehnike in jo imeli nato priložnost sami preizkusiti s pomočjo enega izmed medvedjih motivov. Nagrada? Podpisan medvedji print!

neja kotnik
Foto: Jasmina Padar

Če si ogledamo zgodovino prigod tvojega prijatelja na Instagramu, dobimo občutek, da gre za živ lik z lastno osebnostjo. Medvedek je nekakšna mešanica izmišljenega prijatelja, hišnega ljubljenčka in otročička. Je tvoj medved nastal za namene projekta Blackbear&Whitebear ali si ga morda ustvarila že pred tem, kot družbo zase? Zakaj si izmed vseh živali izbrala ravno medveda?

Tako je. Že kot otrok sem ustvarjala prijatelje na papirju, like, ki so se pogovarjali z mano. To na začetku ni bil medved, prej so bili še fantek, kuža in mnogi drugi. Medved je nastal predvsem iz ideje za linijo izdelkov Blackbear&Whitebear. Pri ustvarjanju dnevnika me je zanimala združitev fotografije in ilustracije, tako da vse skupaj deluje bolj interaktivno. Mi je pa medved vedno simboliziral družino, povezanost, toplino … Medvedek je tipična otroška igračka. Prav tako so medvedke odlične mame, znane kot zelo zaščitniške do svojih mladičkov. Hkrati je res, da s projektom na nek način uresničujem svojo skrito željo, da bi imela doma medveda.

Gre pri tvojih ilustracijah vedno za enega in istega medvedka?

Ja, medved s katerim komuniciram, je vedno isti. To je moj prijatelj. Na splošno pa Blackbear&Whitebear predstavlja izdelke z medvedjo tematiko, ti medvedki na oblačilih in printih se med sabo nekako razlikujejo.

Upodabljanje medvedjih dogodivščin zahteva tako risarske kot tudi grafične, fotografske in oblikovalske spretnosti. Medvedke oblikuješ na računalniku ali jih rišeš na papir?

V glavnem rišem na papir. Včasih kaj obdelam računalniško, če je to potrebno zaradi tiska.

Kako to, da si se odločila ravno za izdelavo otroških oblačil?

Zdi se mi, da to z ilustracijo nekako sodi skupaj. Tudi moj medved je v bistvu otrok. Osebno me zelo osrečuje, ko vidim konkretnega otročička skakljati naokoli v mojem izdelku. Ideja izdelkov je, da apliciram ilustracije na nekaj, kar je uporabno. Na začetku sem si želela izdelovati tudi razne majice za starejše, vendar sem se kasneje raje osredotočila na kolekcijo za otroke, saj so njim moje ilustracije še bližje.

Tvoje izdelke zaznamujeta črna in bela barva ter sivine, kar je nekoliko neobičajno, glede na to, da ustvarjaš predvsem za otroke …

Za te barve sem se odločila, ker se mi zdi, da dam tako večji poudarek sami ilustraciji. Po drugi strani si želim, da bi v mojih oblačilih zasijala otrokova osebnost. Naj ne bodo barve tiste, s katerimi otrok opozarja nase, temveč on sam. Prav tako nočem, da bi ga barve omejevale ali označevale. Moji izdelki so unisex, torej primerni tako za fantke kot punčke.

V zadnjem času se poudarja pomen združevanja mode z etiko in zdravjem. Babybears je kolekcija otroških ročno izdelanih oblačil z ročno potiskanimi medvedjimi ilustracijami. Vsa oblačila torej izdelaš sama? Kak pomen daješ izbiri materiala?

Tako je. Moji izdelki so od začetka do konca ročno delo, sama poskrbim za celoten proces, od ilustracij do izbire materiala, tiska, krojev in šivanja. Zelo pomembna je kvaliteta materialov, saj gre za stik z otroško kožo, tudi s kožo dojenčkov, novorojenčkov. Tudi barve, ki jih uporabljam za tisk, so na vodni osnovi, okolju in otrokom prijazne.

neja kotnik
Foto: Jasmina Padar

Kakšno je tvoje mnenje o trgu z oblačili? Glede na to, da svoje izdelke tržiš predvsem preko spleta in da je tvoja spletna stran v angleščini, sklepam, da ciljaš predvsem na kupce iz drugih držav. Ali znamo Slovenci ceniti unikatne domače izdelke in za njihovo kvaliteto seči nekoliko globlje v denarnico?

Res je, da ciljam predvsem na tujino. Zdi se mi, da v tujini veliko bolj cenijo ročne izdelke. Več pomena dajejo garanciji, ki jo dobiš z izdelkom, ki je od začetka do konca ročno delo. Tako namreč natanko veš, kaj in od koga kupuješ. Naročila večinoma prejemam iz ZDA, Anglije, Nemčije. Mislim, da tudi v Sloveniji postajajo ljudje vedno bolj osveščeni, vendar pa se po mojih izkušnjah še vedno daje prednost nižjim cenam pred kvaliteto.

Obstaja morda kakšno upanje tudi za nas, velike otroke, ki si želimo kolekcije oblačil, s katerimi bi tudi v naše vsakdane pricapljal tvoj simpatični medo?

Haha, seveda obstaja upanje. Moj cilj je v prihodnosti oblikovati tudi kaj za starejše, vendar še čakam na to, da moja znamka najprej nekoliko zraste in se trdno zasidra na trgu. Trenutno se je vse komaj dobro začelo. Nekaj časa traja, da te ljudje sprejmejo. Za Slovenijo so moji izdelki še vedno predragi, v tujini pa so že zelo dobro sprejeti, dobivam ogromno pozitivnih odzivov.

Fotografije medvedjih prigod z duhovitimi komentarji, ki jih objavljaš na Facebooku in Instagramu, se mi zdijo odličen material za otroške slikanice, morda celo za serijo kratkih risanih filmov. Si že kaj razmišljala v tej smeri?

O risankah še nisem zares razmišljala, mi je pa že veliko ljudi predlagalo, da bi ustvarila kakšno slikanico. Očitno si ljudje želijo slikanic, v katerih bi nastopal moj medvedek, tako da bom verjetno kaj ustvarila v prihodnosti.

Foto: Jasmina Padar