4. 7. 2021 / Podobe / Reportaža

Ljudmila, Algopolis: Mesto žive kode

Kdaj: 14. 5. 2021 od 15.00 do 23.00
Kje: Osmo/za, Ljubljana
Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Povezava do dogodka v arhivu.

Algopolis je bilo mednarodno srečanje, namenjeno kodiranju v živo, sestavljeno pa je bilo iz delavnice, okrogle mize in nastopov v živo. Dogodek je potekal v živo s spletnim prenosom na platformi Radia Študent, v neposrednem prenosu in na YouTubu. Recenzentka se je udeležila okrogle mize v živo, nastope pa je spremljala na daljavo v neposrednem prenosu. 

Live coding (programiranje v živo) je ena najmlajših umetniških disciplin in šele razkriva svoje raziskovalne in ustvarjalne potenciale. S to disciplino se Ljudmila ukvarja v okviru evropskega projekta On-the-Fly in z evropskimi partnerji vzpostavlja polje delovanja za to umetniško zvrst tudi v Sloveniji. 

Na uvodnem predavanju z naslovom »Kodiranje v živo? Kaj to pomeni?« je gostujoči predavatelj Giovanni Mori, eden od pionirjev raziskav kodiranja v živo,  predstavil prve ugotovitve o ideji, principih in potencialih te discipline. V pogovornem delu dogodka je Nina Dragičević, skladateljica, zvočna umetnica in piska, predstavila ugotovitve raziskave o občinstvu in možnostih razvoja live codinga v Sloveniji. Rezultate raziskave so predstavili tudi predstavniki sodelujočih evropskih organizacij iz Nemčije, Nizozemske in Španije. Dogodek je moderirala Tjaša Pureber.

V drugem delu dogodka smo poslušali in gledali zanimive svetlobno-zvočne projekte domačih in tujih umetnikov, ki delujejo na platformi Super Collider. Nastopili so Luka Prinčič, Blaž Pavlica, Bruno Gola, Claudio Donaggio, Timo Hoogland, Rob König, Shelly Knots, Rob Canning in drugi. Vsakokratni preplet glasbe, zvokov in vizualnih podob v kombinaciji z novo tehnologijo kodiranja v živo je gledalca potopil v edinstveno doživetje, nabito s kreativnimi potenciali. Hkrati je lahko v živo in neposredno spremljal vpisovanje kod na platformi SuperCollider in imel edinstveno priložnost spremljati rezultate. Navdihujoče! 

(SuperCollider je platforma za avdiosintezo in algoritmično kompozicijo, ki je dostopna na spletu kot odprtokodno orodje. Uporabljajo jo mnogi glasbeniki, umetniki in raziskovalci, ki delajo na področju zvoka. Platforma je prilagojena za okolja Windows, macOS in Linux.) 

Sodelujoči so delovali kot elektronski glasbeni in vizualni producenti, ki so s pomočjo odprte programske kode v živo ustvarjali raziskovalno elektronsko glasbo in bogate vizualne podobe. Vsem nastopajočim je bil skupen eksperimentalen in kreativen pristop h kodiranju v živo, obenem pa so z njim izražali prepoznaven avtorski izraz. V principu so sodelujoči avtorji gradili programske kode, s katerimi so ustvarjali, procesirali in prenašali zvok v realnem času, s tem pa pri gledalcu/poslušalcu odpirali nove možnosti zvočne in vizualne percepcije. Dogodek je bil vsestransko zanimiv. Za novince je predstavljal priložnosti, ki jih ponujajo prosto dostopna odprtokodna orodja, in jih uvedel v njihov diapazon kreativnosti, ki kar kliče k pridruževanju. Strokovnjakom in profesionalcem je predstavil aktualno produkcijo na področju kodiranja v živo in nastope nekaterih vidnejših ustvarjalcev s tega področja, na drugi strani pa odprl kritično debato o potencialih, ki jih premore kodiranje v živo. Vsebine so vsekakor dobrodošle in privlačne; enigmatično nas naslavljajo kot avtorje novih kod.


Lektorirala: Nataša Martina Pintarič