24. 5. 2017 / Podobe / Reportaža

Le Petit Mignon: Cross Pollination in prva obletnica DobreVage

Leto mineva od otvoritve novega razstavnega prostora na Plečnikovih tržnicah. Leto odkar prostor poleg ribarnice zaseda DobraVaga. Leto odkar stene krasijo zmeraj nova dela mladih umetnikov, korita, nekoč namenjena ribam pa okupirajo zini.

Rojstni dan so proslavili z otvoritvijo razstave Cross Pollination, s katero se predstavlja berlinska neodvisna založba in potujoča galerija Le Petit Mignon. Osredotočajo se, kot pravijo, na podtalno vizualno umetnost in inovativno glasbo.

Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc

Kurator razstave in idejni vodja Le Petit Mignon Guillaume Siffert je tisti, ki umetnike najde, poveže in skrbi, da so njihova dela videna. Tako imejo umetniki, kot pravijo, več časa za delo. Za tokratno razstavo je k sodelovanju povabil 8 umetnikov: Benoita Sancheza Hachera (Ben Sanair), Emy Rojas in Gasparda Le Quiniouja (Arrache-Toi Un Oeil!), Julie Crinon in Huga Marchala (Atelier McClane), Damiena Trana in Marion Jdanoff (Palefroi) ter Thomasa Perrodina. Umetnikom, petim skupinam, so bile dane teme: konfrontacija (confrontation), mutacija (mutation), kartografija (cartography), raje imam rastline (I prefer plants) in katastrofalne krajine (catastrophic landscapes), na katere so nato ustvarili sitotiske, ki bodo premierno predstavljeni v Ljubljani. Vendar pa to ni zadnja točka razstave, niti zadnja točka razvijanja motiva, morda bodo v naslednjem mestu pod istim naslovom razstavljena druga dela.

Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc

Poleg razstave, ki so jo pripravili v DobriVagi, pa je skupina organizirala tudi delavnice, kjer so v sodelovanju z Nez Pez, Zoranom Pungerčarjem, Simonom Kocjančičem in Leonom Zuodarjem pripravili knjigo The Billionare, the dealer and the empty toner na temo najdražjih slikarskih del, ki je bila natisnjena v 55 izvodih in bo prav tako na ogled (in naprodaj) v DobriVagi.

Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc

Sama razstava pa sovpada s prvo obletnico DobreVage. Je odlično praznovanje prvega leta delovanja, ni pa bilo načrtno, pravi Piera Ravnikar, vodja galerije. Pove pa tudi, da se je v zadnjem letu v galeriji predstavilo več kot 160 različnih umetnic in umetnikov ter kolektivov, zgodilo se je več kot 40 različnih dogodkov: samostojne in skupinske razstave, predavanja, delavnice, pogovori z umetniki. Galerija, ki daje izkušnje in nudi prostore mladim umetnikom ter jim da dodatno priložnost, da so videni, pa je hkrati tudi prodajni prostor. V enem letu delovanja so prodali več kot 600 različnih umetniških del in publikacij. Zagotovo pa lahko tudi mi rečemo, da je bilo prvo leto galerije nadvse uspešno in da smo sodelovanja vsak mesec znova veseli tudi mi, ko se tam srečujemo Z umetniki osebno.

Dobro pot želimo novi razstavi, predvsem pa vse najboljše DobriVagi, uspehov in umetnosti na kile!

IMG_0873
Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc
Foto: Žiga Krajnc