21. 11. 2022 / Podobe / Kritika

kuš!: Nazaj k naravi

Razstavljajoče umetnice/ki: Rebeka Lukošus, Oskars Pavlovskis, Lote Vilma, Agate Lielpētere, Ingrīda Pičukāne, Mārtiņš Zutis, Vivianna Maria Stanislavska ter Mark Antonius Puhkan, Ciara Quilty-Harper, Theo Ellsworth in Harukichi.
Kdaj: 6. 10.–12. 11. 2022
Kje: DobraVaga
Kuratorstvo: David Schilter

V DobriVagi smo si lahko še do 12. novembra ogledali razstavo Nazaj k naravi, ki je bila postavljena v sklopu slovenskega stripovskega festivala Tinte. Gre za skupno razstavo številnih avtorjev, ki so ustvarjali za latvijsko stripovsko revijo kuš!, ki je na festivalu skupaj s slovenskim Stripburgerjem zavzemala eno od fokusnih točk, saj sta obe reviji za širjenje striparske kulture letos praznovali – revija kuš! 15 let, slovenski Stripburger pa že 30.

Naslov Nazaj k naravi si pričujoča razstava deli s kuš!-evo antologijo (v izvirniku: Back to Nature), ki je izšla aprila letos. Tako v tej številki kot na razstavi se striparke in striparji z vsega sveta z različnih zornih kotov vračajo k naravi: nekateri se osredotočajo na okoljsko problematiko, tako ali drugače prevprašujejo človekov odnos do narave – v igri ali pa malce bolj resno – nekateri pa zgolj posegajo po motiviki iz narave. 

kuš!: Nazaj k naravi (Foto: Lana Špiler / Kino Šiška)

Čeprav gre za razstavo stripovske revije, se srečamo z različnimi mediji in tehnikami – poleg stripa so na ogled slike, skulpture, risbe in tekstilne umetnine. V razstavnem prostoru DobreVage si lahko ogledamo dve steni risb in slik, dve iz stropa viseči platni z izgubljenima orjakoma ter vitrino polno kuš!-evih izvodov Back to Nature, posejano z Gobami in palicami (Lote Vilma) iz fimo mase. Srečamo predvsem dela latvijskih umetnic in umetnikov, a tudi estonskega Marka Antoniusa Puhkana, britansko-irske Ciare Quilty-Harper, japonskega Harukichija in Thea Ellswortha iz ZDA. Opažamo raznolike motive: od naturalističnih lisičk, makov in orjaških gob Ingrīde Pičukāne do humornih, družbenokritičnih motivov Agate Lielpētere. Njen Človek na poti, da reši planet je kipec možiclja v tekaški pozi – oblečen v Nike majico in kratke športne hlače skuša hiteti naprej, a kaj, ko so njegove noge obrnjene v napačno smer.

kuš!: Nazaj k naravi (Foto: Lana Špiler / Kino Šiška)

Raznoliki pristopi k naravni tematiki ustvarijo dvoplastno izkušnjo razstave: po eni strani lahko ta deluje kot pobeg v naravni svet, po drugi pa ponuja premislek o odnosu med naravo in človekom. Prva stvar, ki jo zagledamo ob vstopu v razstavni prostor, sta ogromni potiskani platni, ki visita nad razstavnimi vitrinami galerije. Prvo prikazuje možiclja v obleki in kravati z aktovko v roki, postavljenega v gozd, drugo pa drevesastega velikana v urbanem okolju. Obema se nad glavo izrisuje enak govorni oblaček, ki sporoča: »I’m lost.«  Platni z naslovom I’m Lost / Izgubljen sem I in IIsta deli latvijskega umetnika Oskarsa Pavlovskisa, ki s svojo velikostjo ter centralno pozicijo lepo zaokrožita celotno razstavo. Nekoliko izven konteksta se zdita le sliki It’s a Long Way to Church (If You Wanna Marry) / Dolga je pot do cerkve (če se želiš poročiti) in Kušburger japonskega vsestranskega umetnika Harukichija, ki obeležujeta prej omenjeni rojstni dan kuš!-a in Stripburgerja. Medtem ko ostala dela ponujajo takšno ali drugačno refleksijo o naravi, nas Harukichi popelje v svet zanj značilnih DJ mačk in rojstnodnevne memorabilije. 

Nazaj k naravi je antologijska razstava, ki predstavlja zanimiva dela pretežno latvijske stripovske scene, a zaradi raznolikosti tehnik, stilov in sporočilnosti umetniških del ne pusti najmočnejšega vtisa. Postavljena je dovolj koncizno, da v njej lahko zasledimo rdečo nit, ki pa je že precej obrabljena rousseaujevska maksima z naslova razstave.

Breskev na moji glavi (Foto: Lana Špiler / Kino Šiška)

V sklopu Tinte smo si v DobriVagi poleg Nazaj k naravi do nedavnega lahko ogledali še samostojno razstavo In Bloom! Vivianne Marie Stanislavske v Zine vitrinah, Umetnik na mesec pa je bil Nuka Horvat, slovenski vizualni umetnik in ilustrator, ki je predstavil svoj strip Peach on My Head (Breskev na moji glavi). DobraVaga se je za dober mesec povezala s Tinto in tako postala prostor, kjer so se s svojimi deli lahko predstavili domači in tuji ustvarjalci stripa.


Uredil: Jernej Čuček Gerbec
Lektorirala: Ivana Rosa

kuš!: Nazaj k naravi (Foto: Lana Špiler / Kino Šiška)