23. 11. 2018 / Oder
Mojca Podlesek (1995) je diplomirana dramaturginja, ki med iskanjem svoje življenjske namembnosti nadaljuje študij na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo. Kot urednica odrske redakcije na spletni platformi Koridor – križišča umetnosti in sodelavka kulturne redakcije Radia Študent brusi svoje kritiško pisalo. Tudi prosti čas zvečer najraje preživlja v gledališču ali pa doma v glasnem prebiranju dram. Svojo zbeganost poskuša pretovoriti v literarne zapiske, drame, poezijo ali neke druge oblike literature, ki bi ustrezala hipnemu svetu. Trenutno ji je najbolj ljuba oblika instagram objav, kratkih zgodb in vsega kar je povezano s pravljicami.

V pričakovanju letošnjega Cofestivala

Danes se začenja že 7. edicija mednarodnega plesnega festivala CoFestival. Festival se začenja danes, 23. novembra in bo skrbel za bogato dogajanje vse do 29. novembra širom Ljubljane. Festival bo namreč potekal v prostorih Kina Šiška, LGL-ja, MSUM-ja, Stare mestne elektrarne, Španskih Borcev, Aksiome in SMG-ja.

CoFestival je otrok umetniške in produkcijske moči Kina Šiška in Nomad Dance Academy, ki sta k sodelovanju z festivalom povabila domače kot tudi tuje ustvarjalce.

17. novembra se je CoFestival že ogrel v Zagrebškem HNK, kjer je hrvaški umetniški kolektiv BADco. predstavil performativno instalacijo v Hiši Vjenčeslava Richterja in predstavo Poprave ritma. BADco.-ju slovenske odrske deske sicer niso neznane, vendar bo letošnji festival obširno in poglobljeno predstavil njihovo delo tudi slovenski publiki. Njihova nova instalacija z imenom Časovne bombe bo na ogled postavljena že drevi v preddverju Kino Šiška, festival pa bosta otvorili še predstavi Opus Christosa Papadopoulosa in Koreoerotikon Ane Dubljević, Darje Janošević  in Marka Milića.

Poleg široke ponudbe tuje produkcije, CoFestival  ne pozablja na domačo produkcijo. V torek 27. novembra ob 21. uri si lahko v Španskih borcih  ogledate premiero plesne predstave slovenske produkcije Male kline z naslovom SONG.

CoFestival goji tudi kulturo teorije umetnosti, zato je potrebno izpostaviti predavanja Roka Vevarja (Koreografski opus Lucinde Childs in njegov umetniški kontekst) in Marka Jenka (Minimalizem in neokonstruktivizem v slovenskem kiparstvu) v soboto 24. novembra v preddverju LGL-ja ter predstavitev knjige Roka Vevara z naslovom Dan, noč + človek = ritem: Antologija slovenske sodobnoplesne publicistike 1918–1960 v torek 27. novembra ob 16:30 v MSUM-ju.

Nomad Dance Academy je poleg organiziranja CoFestivala  sodelovala tudi pri zaključujočem se evropskem projektu DANCE ON PASS ON DREAM ON. Projekt so razvili, da bi naslovili problematiko staranja na plesnem področju in v družbi nasploh. V nedeljo 25. novembra ob 12:00  bo v MSUM-ju potekalo srečanje vseh partnerjev, ki so sodelovali pri projektu in predstavitev rezultatov.

Letošnji Cofestival poleg zgoraj opisanega nudi še veliko več. Kot mednarodni festival sodobnega plesa ponuja širok nabor plesne produkcije, poleg tega pa ne zanemarja drugih oblik festivalske vsebine ter s predavanji, predstavitvami projektov in tudi inštalacijami skrbi za plesno kulturo in goji teorijo umetnosti. Več o programu si lahko preberete tukaj.

maxresdefault