20. 3. 2016 / Oder

Hamlet minimalke

V četrtek, 10. 3. 2016, se je v čast 400-letnici smrti angleškega umetnika Williama Shakespeara v Slovenskem gledališkem inštitutu odvila bralna uprizoritev treh kratkih dramskih besedil.

 

Njihovi avtorji Mojca Podlesek, Lev Mastnak Trobentar in Katja Markič, vsi študentje AGRFT-ja, so besedila spisali po motivih Shakespearjevega Hamleta. Prstan Mojce Podlesek je tematiziral probleme Hamletove družine, ki propade in izgubi svoje bogastvo; Trobentarjev Hamlet noir se je lotil Hamletovega raziskovanja očetove smrti; Markičeva Biti ali ne biti Ofelija pa se je osredotočila na Ofelijo po umoru očeta. Dela so se med seboj sicer razlikovala, a je bila uprizoritev zaradi doživetega branja ter premišljene uporabe rekvizitov zanimiva in tekoča. Gledalec (poslušalec) je imel tako možnost doumeti Hamletovo problematiko na modernejši in mlajši generaciji morda bližji način.

 

Dogodek Hamlet minimalke je, skupaj z drugimi podobnimi projekti (razstava Hamlet na Slovenskem, twitter profil Hamlet Danski, Hamlet 3×3), uspešno počastil spomin na Shakespearja in ga za nekaj tednov iz šolskih klopi pomaknil v slovenski vsakdan.

 

“Lepe besede so boljše od grdih udarcev.” – William Shakespeare

          
Hamlet,_Shakespeare,_1676_-_0001