11. 9. 2021 / Oder
Mojca Podlesek (1995) je diplomirana dramaturginja, ki med iskanjem svoje življenjske namembnosti nadaljuje študij na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo. Kot urednica odrske redakcije na spletni platformi Koridor – križišča umetnosti in sodelavka kulturne redakcije Radia Študent brusi svoje kritiško pisalo. Tudi prosti čas zvečer najraje preživlja v gledališču ali pa doma v glasnem prebiranju dram. Svojo zbeganost poskuša pretovoriti v literarne zapiske, drame, poezijo ali neke druge oblike literature, ki bi ustrezala hipnemu svetu. Trenutno ji je najbolj ljuba oblika instagram objav, kratkih zgodb in vsega kar je povezano s pravljicami.

Gibanica 2021

Samo še nekaj dni nas loči do začetka že 10. bienala slovenske plesne umetnosti! Gibanica bo potekala od 15. do 18. septembra v Ljubljani.

Gibanica vsak leto ponudi nabor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo sodobnoplesno platformo pri nas. Letošnjo izvedbo festivala so podnaslovili Sobivanje na željo organizatorjev, da bi tokratna Gibanica doprinesla k čim bolj konstruktivni proizvodnji naših medsebojnih odnosov in nas čim bolj neposredno povezala.

V tej luči so selektorji letošnjega festivala Zala Dobovšek, Bettina Masuch in Benjamin Perchet poskušali ujeti »nabor gibanj, tematik in čustev« ter z njimi gledalce »spodbudil[i] k razmisleku o času, v katerem živimo«, ki je vsekakor zaznamovan z očitnimi pandemičnimi razmerami in njihovimi posledicami, globalno grožnjo podnebnih sprememb, gospodarskimi in naravnimi nesrečami, neprekinjenimi vojnami in prekarizacijo.

Pester program zajema podelitev nagrad Ksenije Hribar. Nagrado od leta 2021 naprej podarja Društvo za sodobni ples Slovenija za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Ples bodo sodelujoči razgrnili tudi na okroglih mizah in pogovorih s koreografinjami, koreografi in avtoricami, avtorji, nastopila pa bodo znana imena slovenske plesne scene; Bara Kolenc, Male Kline, Ajda Tomazin, Alien Express, Nataša Živković, En-KNAP Group, Leja Jurišić, Miklavž Komelj, Jan Rozman, Joana Serra Forasté, Urša Sekirnik in Carlota Grau Bagès.

Od Gibanice ne pričakujemo nič manj kot vedno. Festival predstavlja inovativna, dialoško poglobljena, sodobnoplesna dela, ki so odraz sveta in reflektirajo stanje slovenske sodobnoplesne scene ter globalnih tem. Se vidimo na Gibanici!

                              
Gibanica 2021