16. 9. 2017 / Oder

9. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 3. dan

Tretji dan bienala se je začel s ponovitvijo tekmovalne predstave Medved in mali (Lutkovno gledališče Ljubljana) ter uprizoritvijo pedagoško usmerjene predstave Za petimi gorami (Hiša otrok in umetnosti/Lutkovno gledališče FRU-FRU). Predstava je otroke popeljala skozi svet geografije ter jim predstavila nekatere značilnosti šestih narodov. Potem je sledil pogovor o predstavah, videnih v prejšnjem dnevu, ki ga je ponovno moderirala Jelena Sitar Cvetko. Na pogovoru smo lahko ovrgli nekatere prejšnji dan postavljene teze o rdeči niti bienala ter izprašali pedagoško funkcijo gledališča.

 

Ob petih popoldan smo si imeli priložnost ogledati predstavo spremljevalnega programa Virginija Volk (Lutkovno gledališče Ljubljana), ki se je preigravala z  mešanico med dramskim in lutkovnim gledališčem. Poleg dveh protagonistk smo spremljali tudi senčne lutke. Tema, ki jo predstava problematizira, je depresija. Slednjo je ekipa predstavila na otrokom prijazen način, hkrati pa vključila dovolj globine in simbolizma, da je bila predstava zanimiva tudi odraslim.

 

Po ponovitvi predstave Za petimi gorami se je odvilo srečanje tujih festivalskih gostov in članov ULU, nato pa smo se odpravili v GT22 na predstavo Viktorija 2.0 (Moment in GT22). Predstava je na humoren način predstavila tabu debelosti v današnjem svetu.  

 

Za zaključek dneva smo v Salonu uporabnih umetnosti popili kozarec vina ter poslušali koncert zasedbe Bossa de novo.

21743000_678856898970915_8372409337107678629_n