14. 9. 2017 / Oder

9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije: 1. dan

Poletna vročina je minila in prvi jesenski dež je že zalil mariborske ulice, ko smo se seminaristi pod mentorstvom Zale Dobovšek odpravili na že deveti bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Maribor. Bienale se je v organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor in Ustanove lutkovnih ustvarjalcev začel včeraj, 13.9., trajal pa bo vse do sobote.

 

Včerajšnji otvoritveni večer se je začel s prvo tekmovalno lutkovno predstavo (selektorica: Olga Vujović): otroški lutkovni kabaret Čuk na palici (Kulturni zavod Kult/Nika Bezeljak/Laura Zafred)), ki je s hudomušno postavitvijo ikoničnih pesmi Svetlane Makarovič zabaval tako otroke kot tudi odrasle.

 

Sledilo je prvo javno predvajanje filma kulturnega in umetniškega programa RTV Slovenija Klemenčič in njegov Gašper (režija: Magda Lapajne). Gre za dokumentarni portret akademskega slikarja Milana Klemenčiča, ki je tudi oče Malega marionetnega gledališča v Šturjah pri Ajdovščini. Je tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji.

 

V filmu so nastopili pokojni Gašper Tič, Primož Pirnat, Božo Vovk, Iztok Jereb, Miha Arh, Matevž Müller, Božidar Jokič, Alenka Pirjevec, Sonja Kononenko, Lovro Finžgar, Aja Kobe in Boštjan Sever.

 

Ob 19h je veliko dvorano LGM zapolnila domača predstava Sanje o zvezdi (režija: Silvan Omerzu), ki je nastala po motivih Charlesa Dickensa in nas pustila s kar nekaj polemikami. Pred le-to je sledil uradni nagovor, ki so ga organizatorji popestrili s humornim vložkom lutke pande. Na oder sta stopila tudi podžupan Maribora mag. Zdravko Luketič in generalni direktor direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo mag. Igor Teršar, ki sta publiki na žalost dajala vtis, da nista povsem pri stvari. Ponosno sta brala z listkov in si privoščila kar nekaj bodečih napak, tako slovničnih kot vsebinskih.

 

Po predstavi smo se odpravili v avditorij LGM, kjer nas je čakala pogostitev in druženje s sodelujočimi.

21753442_678467875676484_4328864226943655902_o