17. 10. 2016 / Oder

51. Festival Borštnikovo srečanje: 3. dan

Dan se je prav po nedeljsko začel s sproščenimi pogovori o sobotnih uprizoritvah, o pomenu katerih bova malce več govorila v naslednjih dnevih.

 

 

Popoldanski čas pa je bil rezerviran za ogled štirih na prvi pogled zanimivih predstav.

 

 

Prva na sporedu je bila predstava Moliéremobil, produkcija AGRFT študentov, ki bi lahko služila kot šolski primer prijetne predstave s primernim in učinkovitim humorjem, a ne izraža nobene specifične posebnosti. Podobno doživetje sva občutila pri hrvaški produkciji Belle Figure, v kateri so liki zelo jasno dodelani, vendar stereotipni. Z velikim zanimanjem si bova ogledala produkcijo istega besedila, ki je bila ta mesec premierno postavljena na oder MGL-ja. Tako bova lahko besedilo videla uprizorjeno z različnih zornih kotov in tako bolj poglobila najino razumevanje le-tega. Nekaj podobnega sva naredila tudi z dvema lanskoletnima uprizoritvima Peera Gynta (MGL ter Opera in balet SNG Maribor), kar se je izkazalo za izjemno koristno.

 

 

Razočaranje večera pa je bila predstava Slovenskega stalnega gledališča Trst in Glasbene matice Dogodek v mestu Gogi. To psihološko kompleksno besedilo so zbanalizirali na raven množične in izrazito neaktualne komedije, pri kateri se je tako zdelo, kot da je bila ustvarjena le za naivne gledalce, ki v gledališču iščejo nestrukturirane in nezapletene uprizoritve. S tem pa zagotovo ni izpolnila pričakovanj, ki jih od njih zahteva Grumovo besedilo in ostro oko intelektualne publike.

 

 

V sodelovanju FBS in ZRC SAZU se je v prijetni kavarni Luft zgodila tudi novinarska konferenca od izidu Anđelkovićeve knjige “Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njen dvojnik.” Knjiga tematizira umetniški opus Dragana Živadinova, ki je bil, poleg avtorja dela, Marine Gržinić in grafičnega oblikovalca knjige, glavni govorec konference. Slednja je vzbudila kar nekaj zanimanja za ogled Živadinovega projekta Projektor, ki se bo na FBS odvila v ponedeljek.

 

 

Za konec dneva pa sva se udeležila glasbene uprizoritve Shakesoneti, ki so bili zagotovo najbolj pametna izbira za zadnje dejanje dnevnega programa, saj ponuja zabavno in zanimivo interpretacijo Shakespearjevih najbolj slavnih sonetov ter je tako tvorila prijeten zaključek pestrega dneva.

20161016_225626