15. 10. 2016 / Oder

51. Festival Borštnikovo srečanje: 1. dan

Včeraj se je slavnostno začel tradicionalni, že 51. Festival Borštnikovo srečanje, ki se vsako leto zgodi v kulturni prestolnici Slovenije – Mariboru.

 

 

Festival se je otvoril z odprtjem razstave Lele B. Njatin z naslovom “Narod si bo sodbo pisal sam” v preddverju stare dvorane v SNG Maribor. Razstava je nastala v sklopu Pokrajinskega muzeja Kočevje in izhaja iz slavnega in naslovnega citata Ivana Cankarja, ki ga avtorica izreže iz literarnega ter umesti v vsakdanji svet. Vsi elementi, najdeni na razstavi, se navezujejo na ta citat in ga upodabljajo skozi različne umetniške tehnike, na primer tipografijo.

 

 

Zvečer pa se je v veliki dvorani SNG Maribora po uradni otvoritvi festivala odvila sodobnobaletna uprizoritev Ibsnovega Peera Gynta. Zasedba skozi zanimive plesne točke doživeto predstavi Peerovo življenje, kar pa je še okrepljeno z izjemno kostumografijo in scenografijo, ki ponujata veliko izvirnih rešitev nekaterih uprizoritvenih problemov. Na mestu je bila tudi orkestrska izvedba glasbe, a sama predstava večkrat ni uspela dohajati mogočnosti svoje glasbe in tako ni izkoristila vsega svojega potenciala. Neizkoriščeno je bilo tudi oblikovanje svetlobe … tako kot bi bil za te zapise neizkoriščen celoten festival, če bi o njem pisala le skozi duhamorne in dolge opise vseh dnevnih dogodkov. Pa saj to je vendar festival! Zapisi morajo biti vsaj tako polni življenja kot festival sam, zato se za teh deset dni odpovedujeva ocenjujočemu in opisnemu pisanju ter se obračava na dnevniške zapise, ki bodo bolj predstavili samo atmosfero festivala, hkrati pa ne zanemarili vsega zanimivega dogajanja.

 

 

Obiskovalec Maribora je lahko na današnji dan začutil, kako celotno mesto diha s tem festivalom. Skoraj v vsakem kotičku centra opaziš promocijske plakate in v kavarnah prijatelje, ki klepetajo o prihajajočih dogodkih. Tudi knjigarne so dramsko obarvale svoje police za aktualno leposlovje. Mesto nas je tako v vsej svoji veličini puščalo v pričakovanju prvih festivalskih dogodkov, ki so se potem ob 19:00 končno začeli. O včerajšnjih umetniških vsebinah je bilo dovolj napisano že zgoraj, treba pa je omeniti še druženje po predstavi, ki se je odvijalo v salonu SNG Maribor. Sestavljeno je bilo iz pogostitve, penine in lahkotnih pogovorov, ki so variirali od gledaliških do popolnoma banalnih tem. Kasneje smo se ljubitelji gledališča porazgubili po mariborskih kavarnah in pivnicah, sedaj pa tečeva pogledat, kaj nama je Borštnik pripravil za danes.

fbs_large