18. 4. 2016 / Literatura

Slovenski dnevi knjige: otvoritev

Na vetrovno ponedeljkovo dopoldne je pred ljubljansko Mestno hišo potekala otvoritev Slovenskih dnevov knjige. Moderiral jo je Rok Bohinc – ekipi Koridorja poznan tudi s serije dogodkov Kosajte se s Kosom!, sicer pa vodja Impro lige –, ki je že takoj izpostavil, da je vizija Društva slovenskih pisateljev, da se v festivalno dogajanje letos vključijo tudi ranljive skupine in mladi; pošalil se je, da je potrebno najti način, kako mladim vzeti telefone in jim dati v roke knjigo, s krajo telefona namreč pač ne bo šlo.

 

Sledil je otvoritveni govor Iva Svetine, predsednika DSP, ki je poudaril, da je knjiga naš temelj, do nje pa se mnogokrat obnašamo nekoliko nemarno. Ozrl se je tudi nazaj, v leto 2010, ko je bila Ljubljana s strani UNESCA imenovana za svetovno prestolnico knjige, kar je pomenilo, da je treba knjigo razumeti kot zakladnico znanja, ki odpira nove svetove. Pet let kasneje, je dejal, je to na žalost pozabljeno – na tem mestu je z obžalovanjem omenil, da v naslednjih dneh sledi dražba Mladinske knjige. Seveda se knjigi nikoli ni dobro godilo; leta 642 je bila zažgana Aleksandrinska knjižnica, leta 1992 je enaka usoda doletela sarajevsko Vijećnico, tudi v našem prostoru se je v 17. stoletju v času protireformacije zažigalo knjige. Svoj nagovor je končal v rahlo spravljivejšem tonu, saj je dejal, da pisatelji niso nikoli brezposelni, ker so sami pri sebi v službi, toda besed ne pišejo za v predal, ampak zato, da bi knjige našle pot do ljudi. Zato je na konec pristavil citat Toneta Pavčka: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo!«

 

Rok Bohinc je pred županovim govorom omenil, da je letošnji slogan festivala »nazaj v podzemlje«, nanaša pa se na teme in ljudi, ki so odrinjeni v ozadje. Nekaj dogodkov se bo zato dejansko odvilo pod površjem mesta (recimo Nevid(e)na Ljubljana), ker pa se nahajamo v času, ki knjigi ni najbolj naklonjen, bo DSP s festivalom poskušal knjigo ponovno postaviti na pravo mesto.

 

Zoran Janković se je v govoru takoj navezal na omembo dražbe Mladinske knjige in povedal, da podpira, da bi ostala slovenska, obenem pa pograjal, da je škoda, da se pisatelji niso oglasili pri prodaji drugih slovenskih podjetij. Omenil je tudi naziv častnega meščana, ki bo letos pripadel pesniku Cirilu Zlobcu in ilustratorki Jelki Reichman in poudaril, da je zanj vlaganje v kulturo investicija, ne strošek in da bo tako Ljubljana do knjige vedno ostala strpna, sočutna in prijazna. Na koncu je pomenljivo omenil, da je potrebno razrešiti še nekaj »problemov«, poleg Roga tudi KUD France Prešeren v Trnovem, ter zaželel srečo še ostalim krajem, ki slavijo dneve knjig.

 

Sledila je recitacija Andreja Rozmana – Roze, ki je povedal svojo Intronacionalo, potem pa še nastop zasedbe Dolly Bad, ki jo sestavljata pesnik Tomislav Vrečar in basist Andrej Bizjak. Za konec je Rok Bohinc opozoril še na oder, ki je delo Ilira Halila v sodelovanju z zavodom Smetumet; na sceno se bodo tekom tedna podpisovali slovenski ustvarjalci, denar petkove dražbe pa bo šel v dobrodelne namene.

                                                                 
fb_tw_profil_white_logotip_napis-desno