27. 5. 2016 / Literatura

Zaključek literarnega natečaja Rdeča nit 2016

V četrtek, 26. maja, smo v Trubarjevi hiši literature nestrpno pričakali razglasitev zmagovalcev literarnega natečaja Rdeča nit, ki ga organizirata Študentska organizacija in Študentski svet Filozofske fakultete in na katerem so letos lahko sodelovali študentje vseh slovenskih višjih in visokošolskih zavodov. Študentje so lahko na natečaju sodelovali v dveh kategorijah. Za sodelovanje v prvi, namenjeni kratki prozi z dolžino do trideset tisoč znakov, so tekmovalci lahko poslali največ dva prispevka, v drugi, namenjeni poeziji, pa so lahko sodelovali z največ petimi pesmimi.

 

Štiričlanska komisija za poezijo pod vodstvom prof. dr. Mihe Pintariča je v presojo prejela kar 199 prispevkov. Tretje mesto v tej kategoriji je pripadlo Tadeji Logar, drugo mesto je zasedel Mitja Drab, zmagovalka pa je postala Tanja Božič.

 

Komisija, ki je pod vodstvom prof. dr. Katarine Marinčič presojala kratke zgodbe, je prejela 50 prispevkov. Tretje mesto v tej kategoriji je zasedla Mateja Arnež z zgodbo Božična večerja, drugo Samanta Hadžić Žavski z zgodbo Serijski morilec, zmagovalno mesto pa je pripadlo Nastji Vidmar z zgodbo V kino s filozofom. Obe zmagovalki sta svojo pesem oziroma kratko zgodbo pred občinstvom tudi prebrali.

 

Dogodek sta povezovala Maja Ličen in Alex Devetak, za glasbeno spremljavo pa je poskrbela kantavtorica Sandra Erpe. Literarni natečaj Rdeča nit je bil prvič izveden že leta 2008, ko je na njem sodelovalo zgolj 5 avtorjev. Letošnja udeležba (kar 82 posameznikov) je bila tako rekordna, organizatorji pa si seveda želijo, da bi se prepoznavnost dogodka še naprej večala, ter si obenem prizadevajo tudi za dvig ravni prejetih prispevkov.

 

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

rdeča nit_Fotor