25. 4. 2015 / Literatura

Prangerjev natečaj Mlada kritika

Festival Pranger v sodelovanju z Mladimi rimami in LUD Literatura že četrto leto zapored prireja posebno kritiško razpravo, ki je namenjena mladim, še ne uveljavljenim kritikom in kritičarkam poezije. Mlada kritika, prej Študentska kritiška razprava, je bila sprva namenjena predvsem študentom literarnih ved, z letošnjim natečajem pa imajo možnost sodelovanja prav vsi, ki bi se želeli preizkusiti v kritičnem pretresu poezije in svojih kritik ne objavljajo redno v večjih literarnih revijah ali dnevnem časopisju. Sodelujoči kritiki bodo svoje ugotovitve predstavljali na razpravi ter se ob tem soočili s pripombami in z vprašanji iz publike.

 

Izbira pesniških zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na festivalu Pranger:

  1. Milan Vincetič: Pristave (Franc-Franc, Murska Sobota)
  2. Barbara Korun: Čečíca, motnjena od ljubezni (Circolo di cultura Ivan Trinko ; Grimacco : Associazione Topolò = : Kulturno društvo [Ivan Trinko] Čedad / Cividale del Friuli)
  3. Stanislava Repar: Obešanje na zvon (KUD Apokalipsa, Ljubljana)
  4. Jana Putrle: To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje (Center za slovensko književnost, Ljubljana)
  5. Ciril Bergles: Lazar se odpravlja domov (Mladinska knjiga, Ljubljana)
  6. Nataša Velikonja: Ostani (Škuc, Vizibilija, Ljubljana)
  7. Petra Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjo (Pivec, Maribor)
  8. David Bedrač: Tvoj nakupovalni voziček (Beletrina, Ljubljana)
  9. Peter Kolšek: Dekleta pojejo (Litera, Maribor)

 

Sodelujoči naj si za literarno kritiko iz seznama izberejo eno pesniško zbirko in svoje prispevke, dolge do 5000 znakov brez presledkov, do 9. maja 2015 pošljejo na naslov mladakritika@gmail.com. E-pošta naj poleg kritiškega prispevka vsebuje pod zadevo »Za natečaj 2015«, v besedilu pa ime in priimek, kontaktne podatke ter kratko predstavitev avtorja kritike. Komisija bo izbrala tri najboljše kritike, ki bodo objavljene na spletni strani LUD Literatura in spletni strani festivala Pranger, izbrani kritiki oziroma kritičarke pa bodo sodelovali tudi na kritiški debati, ki se bo odvila 1. julija 2015 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v okviru večera Mlade rime.

 

Več o Festivalu Pranger na spletnem naslovu http://www.pranger.si/ ter http://www.pranger.si/mlada-kritika/ ali na Facebooku: https://www.facebook.com/kudpranger

 

Optimized-ozadje