11. 2. 2016 / Literatura

Pavel Basinski: Lev Tolstoj: Pobeg iz raja

Pobeg iz raja je ambiciozno zastavljeno delo, ki se ga je avtor Pavel Basinski lotil s silno akademsko širokopoteznostjo. Gre namreč za biografijo velikana ruske književnosti Leva Nikolajeviča Tolstoja, predvsem njegovih zadnjih tednov pred smrtjo, ko se je odločil zapustiti svoje posestvo Jasno poljano ter kreniti usodi naproti. Poleg orisa pisateljevih zadnjih dni pa razišče tudi naravo ruske družbe ob prelomu stoletja, Tolstojevo zapleteno razmerje z njegovo ženo ter vlogo pisatelja v družbi. Ozadnje knjige je natančno raziskano, zanimanje pa zna vzbuditi ne le pri ljubiteljih biografij in književnosti, ampak tudi pri zgodovinskih in političnih navdušencih.

 

Basinski, sicer filolog, se je, kot že rečeno, temu projektu posvetil z vso vestnostjo in natančnostjo akademskega profesorja, vendar je to dejstvo zaslužno za tako najmočnejše kot tudi najšibkejše točke Pobega iz raja. Knjiga je izjemno obsežna in sestoji iz pisem, odlomkov iz zgodnejših Tolstojevih biografij, časopisnih člankov ter akademskih del o pisateljevem opusu in življenju nasploh. Tako Basinski pod drobnogled vzame vse od povezav med Tolstojevim življenjem ter dogajanjem v njegovih delih do komunistične propagande, ki je trdila, da se je na stara leta odrekel plemiškemu življenju ter se tako rekoč pridružil proletariatu. Prav tako razišče sočasne trditve, da je bil pisatelj svetniška figura, katere pobeg je bil poskus zlitja z naravo. Vse to so glavne razlike med to ter ostalimi biografijami. Ne ukvarja se le s Tolstojevim življenjem, ampak skuša na skorajda romanesken način začrtati tudi njegovo notranje življenje.

 

Basinski prav tako obdela Tolstojeva srečanja z literarno smetano njegovega časa, denimo Ivanom Turgenjevim, neslavno vojaštvo, prve neuspehe, ki jih je izkusil kot gospodar Jasne poljane, ter seveda spolne eskapade. Zanimiv podatek je, da je Tolstoj staknil gonorejo. In to večkrat. Kakor vsaka dobra biografija pa Pobeg iz raja začrta tudi poteze pisateljevega časa. Tako knjiga predstavi zanimiva vsakdanja dejstva devetnajstega stoletja: od zapletenih medsebojnih odnosov znotraj evropskega plemstva, katerega pripadniki so se potikali po hotelih v prestolnicah stare celine, vse do neverjetno kompleksne ter vseprisotne vloge medijev. Mogoče se zdi, da so paparaci zgolj del informacijske dobe, a so obstajali že pred več kot sto leti in ustvarjali skorajda postmoderno fragmentirano podobo ruskega Bude.

 

Eden izmed najbolj zanimivih elementov biografije pa je zapleteno razmerje med Tolstojem in njegovo ženo, Sofijo Andrejevno. Basinski se je tudi z njo ukvarjal vsaj tako podrobno kot z avtorjem samim ter razčlenil njene strahove in stiske ob življenju s tako priljubljenim in zapletenim človekom, kakršen je bil Lev Tolstoj. Če jo je večina zgodnejših biografij in umetniških del upodobila kot nevrotično in histerično žensko, jo Beg iz raja predstavi kot kompleksno osebnost, ki se je s svojo vlogo pisateljeve žene soočala po najboljših močeh.

 

Vseeno pa Beg iz raja trpi za nekaj manjšimi težavami. Te so bolj ali manj vezane na problem žanra. Kljub temu da se Basinski na nekaj mestih potrudi poustvariti stil ruskega realizma, tako da se sem ter tja kak odstavek zdi kot spreten tolstojevski pastiš, je večina knjige biografsko suhoparne. To samo po sebi ni problematično, a ker so strani polne referenc, odlomkov iz njegovih pisem, imen naslovnikov in prejemnikov njegovih korespondenc ipd., Beg iz raja včasih spominja na akademski članek. Poleg tega pa vse te navezave niso vedno upravičene. Sem ter tja Basinski vključi pisma, ki se na Tolstoja le bežno navezujejo, prav ničesar pa ne doprinesejo k razumevanju njegovega življenja ali psihologije. Kdaj pa kdaj se zdi, da so vključene le zato, da bi biografija s svojim obsegom bolj spominjala na kak tolstojevski roman.

 

A če zanemarimo zgornji odstavek, gre pri Begu iz raja za izjemen biografski dosežek. Primerno je, da se navezuje na zgodnejše popise Tolstojevega življenja, saj jih v mnogih pogledih preseže. Spoštljiv je tako do marksističnih kakor do religioznih interpretacij Tolstojevega pobega iz Jasne poljane, nanaša se na podatke njegovih sočasnikov ter literarne junake, ustvarjenih pod njegovim peresom, obenem pa mu uspe, kolikor je to sploh mogoče, označiti eno najbolj eminentnih osebnosti svetovne zgodovine. Beg iz raja je delo, ki ga je vredno vzeti v roke, če želite razumeti Tolstoja, njegovo književnost ter ruskega duha nasploh.

                         
3d_basinski-pobeg_iz_raja-copy