7. 6. 2016 / Literatura

Najboljši literarni Instagram profili

Facebook je pasé, pravijo poznavalci družbenih omrežij. Mlajše generacije se tega dobro zavedajo, saj so se že dolgo tega preselile na Instagram in Snapchat. A medtem ko je Snapchat res socialno omrežje, na katerem se odrasel človek, ki ima samega sebe za sorazmerno resnega in odgovornega državljana, hitro prične dolgočasiti (ali pa se motim in nova Snapchatova pridobitev face swap prepriča še tako zadrgnjenega deloholika), ima Instagram precej večji potencial. Tega niso ugotovili le najstniki iz sosednje ulice, temveč tudi modni blogerji, kuharji, fitnes guruji, manekeni in svetovni popotniki – pa tudi kulturniki in literati. V Sloveniji so slednji fenomen Instagrama sicer posvojili relativno pozno, pa vendar je predvsem v zadnjem obdobju svoj album kvadratnih sličic odprlo kar nekaj pomembnih akterjev slovenskega literarnega prizorišča. Eden izmed njih, ki je na Instagramu precej aktiven, literarni kritik in urednik portala AirBeletrina Aljoša Harlamov, se je v zadnji kolumni sicer pritožil, da mnogo slovenskih kulturnikov na socialnih omrežjih kulturo pravzaprav ignorira, in to naj bi veljalo tudi za pisatelje in ostale figure z literarne scene, ki namesto tega, kaj berejo, pogosteje objavljajo fotografije nedeljskega kosila. To se aplicira predvsem na Instagram in je morda posledica tega, da je Instagram manj nasilen medij kot Facebook, ki kar kliče po (samo)promociji, fotografije na Instagramu pa naj bi bile zgolj utrinki, impresije vsakdanjega življenja, ki ne odražajo nujno ves čas tega, s čimer se sicer ukvarjamo. Kakorkoli, če še vedno mislite, da literarna srenja na Instagram gleda zviška, smo za vas pripravili seznam nekaterih vidnejših Instagram profilov z našega literarnega polja, pa lahko o tem, ali se v to polje vklapljajo ali pa stojijo popolnoma zase in služijo zgolj estetskemu namenu, presodite sami.

 

 • Mojca Pišek (@mojcapisek)

 

Že hiter pregled profila Dnevnikove novinarke in literarne kritičarke razkrije njeno fotografsko žilico, saj so prav vse objave, pa tudi če gre zgolj za fotografijo tria golobov na strehi, kompozicijsko dovršene. Mojčino ostro oko v objektiv (telefona) ujame tako zanimive ljubljanske kotičke kot drobne detajle delovnega mesta, domačega okolja ali naključnega kraja, ki ga obišče.

 

 • Aljoša Harlamov (@aljosa.harlamov)

 

Kot literarni poznavalec in zagovornik hashtagov #berem in #bralci Aljoša seveda fotografira tudi knjige, ki jih bere, ter literarne dogodke, ki se jih udeležuje ali moderira, vendar pa bi mu naredili krivico, če bi zapisali, da je njegov profil sestavljen zgolj iz tega. Veliko pozornosti so deležne tudi fotografije mačk in izbranih vrst piva, občasno pa se vmes pojavi celo #hrana.

 

 • Katja Perat (@peratkatja)

 

Večkrat nagrajena pesnica in publicistka večinoma objavlja naravo, živali in sem ter tja kakšen sebek. Fotografije, ki sicer tako ali tako govorijo same zase, opremi z minimalnim opisom ali pa sploh ne.

 

 • Leonora Flis (@leonfliff)

 

Virtualni album pisateljice nam sporoča, da nima rada samo literature, ampak tudi cvetlice, sončne zahode, lepa mesta, mačke, metulje in dobro hrano. S tem se večina med nami bržkone zlahka poistoveti.

 

 • Andrej Hočevar (@pikavejica)

 

Na Instagramu nekdaj precej aktiven urednik spletnega medija www.ludliteratura.si sicer že skoraj pol leta ni objavil ničesar, pa vendar ga uvrščamo na seznam v upanju, da se bo to v kratkem spremenilo. Njegov profil je namreč nadvse pester, od fotografij ljudi, bodisi naključnih bodisi tako ali drugače povezanih z LUD Literatura, do dokumentacije raznih branj in drugih dogodkov, družinske idile pa do trenutkov, ki jih Andrej preživlja v naravi ali med športanjem. Poleg tega skrbi tudi za estetsko rdečo nit svojega Instagrama – vse objavljene fotografije so lično obrobljene z belim okvirjem.

 

 • Tina Deu (@tinadeu)

 

Kolumne Beletrinine piarovke so duhovite in življenjske, tak pa je tudi njen Instagram. Prevladujejo seveda fotografije Tininih treh fantov in njihove norčije (posebej prisrčna so sporočila, ki jih fantje pišejo mami ali drug drugemu), a ni težko najti niti knjig, ki jih berejo Tina in/ali fantje. Nazadnje so uživali v Mumija dumi, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

 

 • Boštjan Gorenc – Pižama (@stricbedanc)

 

Kot ena najbolj prepoznavnih figur domače stand up, odkar so izšli njegovi SLOLvenski klasiki, pa tudi literarne scene, ima Pižama seveda tudi daleč največ sledilcev, že več kot 3500. Pravila Instagrama očitno zelo dobro pozna, saj javnost redno razveseljuje s fotografijami hrane, kave in alkohola, ki so preverjen recept za lepo število lajkov, pardon, všečkov; sebek objavi ravno dovolj pogosto, da ne pozabimo, kako je videti, vedeti nam da, po katerih krajih se potepa (spet recept za všečke), ob vsem tem pa se občasno celo nevsiljivo promovira.

 

 • Gregor Rozman (@pissoar)

 

Pisatelj, ki je na Instagramu precejšen novinec, ima črnobel album, večinsko sestavljen iz impresij iz narave, ki so se jim v zadnjem času pridružili tudi njegovi prozni odlomki.

 

 • Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga) in Cankarjeva založba (@cankarjevazalozba)

 

Med založbami (ki jih na Instagramu sicer ni prav veliko) ima Mladinska knjiga najširši Instagram domet, saj ji sledi več kot 1200 ljubiteljev pisane besede. Njena sestra Cankarjeva založba ima s precej mlajšim profilom do tja še dolgo pot, a kar je skupno obema, je vzdrževanje ravnotežja med objavami citatov iz njihovih knjig, fotografij svežih izdaj, napovedi dogodkov in utrinkov z literarnih predstavitev v organizaciji omenjene založbe. Všeč nam je tudi hashtag #urednikpriporoča, pod katerim se znajdejo žanrsko nadvse različne knjige, od poljudnoznanstvenih enciklopedij do biografij in sveže izdanih romanov.

 

 • Mestna knjižnica Ljubljana (@mestnaknjiznicaljubljana)

 

Tudi MKL se je Instagramu priključila precej pozno, a je svoj vstop na novo prizorišče dobro zastavila. Sledilce skrbno obveščajo o novostih na svojih policah, uvajajo pa tudi tematske objave – ob Freudovi 160. obletnici rojstva so denimo priporočali šopek del očeta psihoanalize, ob 200. rojstnem dnevu Charlotte Brontë pa pili čaj v družbi knjig angleške avtorice, ki so na voljo v MKL.

 

Da jim ne bomo delali krivice: na Instagramu med drugim najdete tudi Manco G. Renko (@galotti_emilia), Ano Pepelnik (@pepelnikova), Jasmina B. Freliha (@jasminbf), Ano Schnabl (@anaschnabl), Urbana Vovka (@vuk_gradski), Damjana Zorca (@sikkpuppi), Petra Rezmana (@peterezman), Valentino Plahuta Simčič (@valentina__plahuta), Jano Putrle Srdić (@jana.putrle), Mitjo Draba (@mitjadrabus), Jedrt Lapuh Maležič (@yoyoba24), Urbana Zorka (@urban_zorko), Stašo Pavlović (@stasapavlovic), Roka Zavrtanika (@rokzavrtanik), Žigo X Gombača (@zigax), Katjo Gorečan (@katjagorecan), Aljaža Koprivnikarja (@aljazpetja) in večino Koridorjevih sodelavcev, ki nas sicer združuje profil @koridor_krizisca_umetnosti. Če smo koga izpustili, se opravičujemo. Prav tako, če smo navedli koga, ki svoj profil namenoma skrbno skriva pred očmi radovedne javnosti. Zdaj vas bodo stalkerji pač lažje izsledili – življenje je kruto, nimamo kaj.

 

 

Tuji literarni profili

 

Seveda imajo tudi tuji kulturniki, pisatelji in tisti, ki bi to želeli postati, svoje Instagram profile, ki jih boste z uporabo pravih hashtagov in ključnih besed brez težav našli. Ker se nam ne zdi smiselno, da bi jih navajali na tem mestu – konec koncev gre le za članek o instagramih slovenskih literatov – vam namesto tega ponujamo le še deset zanimivih profilov posameznikov, ne nujno vpetih v literarni svet, prav vseh pa strastnih bralcev (no, in ene založniške hiše). Če vas domači akterji niso prepričali, boste tu zagotovo našli kakšno bralno priporočilo.

 

 • Steven R. Kraaijeveld (@esarkaye)
 • Triin Books (@triinbooks)
 • Penguin Books (@penguinukbooks)
 • David (@the_fc_bookworm)
 • Michelle (@bookmusings)
 • Cate Butler (@catebutler)
 • Allison (@bookloversnest)
 • Jude (@mybookbath)
 • Angeliki (@readingpsychology)
 • Janet (@bondimanche_)
Najboljši literarni Instagram profili