27. 5. 2017 / Literatura

Meddržavni literarni stiki v Mariboru

Mednarodni festival Alpe Adria – Festival prihajajoče literature (Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature) je nastal po vzoru sorodnega festivala, ki ga na pobudo pisatelja Marka Gregura prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem.

 

Mariborski festival je potekal med 18. 5. in 21. 5. 2017, organizirala ga je založba Litera, pri njegovi zasnovi in izvedbi pa so sodelovali Tomo Podstenšek, Elvis Berljak, Simon Černelč, Tonja Jelen in Kristina Kočan.

 

Ideja in namen festivala sta širiti obetavno literaturo mlajših avtorjev iz Madžarske, Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Udeleženci lanskoletnega festivala v Koprivnici so po lastnem izboru k sodelovanju povabili še druge pesnike in pisatelje, ki so se predstavili z različnimi literarnimi prispevki; romanesknimi odlomki, kratkimi zgodbami in pesmimi. Literarna dela so iz nemščine, hrvaščine in madžarščine prevajali študentje mariborske Filozofske fakultete pod mentorstvom dr. Kristine Kočan. Rezultat prevajanje mlade literature je zbornik Vrane, čečkarije in konfeti, ki je izšel v času samega festivala (Založba Litera). Zbornik vsebuje dela enaindvajsetih perspektivnih avtoric in avtorjev, ki z različnimi temami poosebljajo mlado evropsko literaturo – od tujstva v svetu, begunstvu, brezizhodni situaciji mladih, študentskih izmenjavah in vse večji izgubljenosti ter odtujenosti v prihodnosti.

 

Festival je vključeval različne literarne dogodke. Prvi večer je potekalo tekmovanje v book pongu v Dvorani Gustaf, na katerem je zmagal Marko Gregur. Po samem tekmovanju pa je natopila glasbena zasedba Brez vprašanj. Okrogla miza s prevajalci in avtorji je potekala na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Osrednji literarni dogodek, na katerem so literarni gostje Marko Gregur, Kazimir Kolar, Lucas Kristan, Simona Kopinšek, Jehuda Otte, Korana Serdarević, Denis Škofič, Anna Terék in Szabina Ughy prebirali svoja dela, je potekal v Vetrinjskem dvoru. Prireditev je povezoval Tomo Podstenšek, za glasbeni intermezzo je poskrbel kantavtor Elvis Berljak.

 

Zadnji dan je bil namenjen diskusiji o nadaljnih oblikah sodelovanja. Prijetno literarno druženje, ki je vsakogar izmed sodelujočih prav posebej obogatilo, je dalo nova spoznanja, stike in izkušnje, ki so kljub globalizaciji in bližini držav redke.

 

Avtor fotografije: Tomo Podstenšek

18519876_429720924079226_3732152699517626849_n