23. 4. 2015 / Literatura

Kritiško sito Katarini Marinčič

Na mrežici kritiškega sita je po silovitem kritiškem pretresanju ostala le pisateljica Katarina Marinčič. Njen roman Po njihovih besedah (Modrijan) je po mnenju slovenskih literarnih kritikov najboljša knjiga leta 2014.

 

Ostali štirje nominiranci so bili še Polona Glavan z romanom Kakorkoli (Beletrina), Vesna Lemaić z romanom Kokoška in ptiči (Škuc), Boris A. Novak z epom Vrata nepovrata: Zemljevidi domotožja (Goga) in Katja Perat s pesniško zbirko Davek na dodano vrednost (LUD Literatura).

 

O nagradi kritiško sito:

 

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Nagrado kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012) in Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013).

kritisko_sito_03