24. 4. 2015 / Literatura

Kresnikova deseterica razkrita

Končno so znani naslovi deseterice romanov, ki ostajajo v igri za petindvajsetega kresnika. Med več kot stotridesetimi lanskoletnimi romani je žirija v sestavi Gabriele Babnik, Tine Kozin, Aljoše Harlamova in Igorja Bratoža izbrala naslednja dela:

 

Evald Flisar: Tam me boš našel (Sodobnost International)
Polona Glavan: Kakorkoli (Beletrina)
Katarina Marinčič: Po njihovih besedah (Modrijan)
Miha Mazzini: Izbrisana (Goga)
Sebastijan Pregelj: Kronika pozabljanja (Goga)
Veronika Simoniti: Kameno seme (Litera)
Andrej E. Skubic: Samo pridi domov (Modrijan)
Marko Sosič: Kratki roman o snegu in ljubezni (Litera)
Dušan Šarotar: Panorama: pripoved o poteku dogodkov (Beletrina)
Aleš Šteger: Odpusti (Beletrina)

 

Zanimivo je, da med kresnikovo deseterico letos ni nobenega novinca – pravzaprav gre za zveneča imena, Katarina Marinčič in Andrej E. Skubic pa sta kresnika celo že prejela, Marinčičeva 2002 za Prikrito harmonijo, Skubic pa dvakrat, 2000 za prvenec Grenki med in 2012 za Koliko si moja?. Ob tem je bil še trikrat v ožjem izboru, prav tako so se med deseterico že znašli Polona Glavan, Miha Mazzini, Sebastijan Pregelj, Marko Sosič, Dušan Šarotar in Evald Flisar, zadnji kar osemkrat. Pravzaprav sta le dva nominiranca v boju za kresnika prvič – to sta Veronika Simoniti in Aleš Šteger, ki pa sta prav tako že uveljavljeni imeni na literarni sceni.

 

Velika peterica romanov oziroma njihovih avtorjev bo znana 23. maja, mesec dni kasneje, 23. junija (na kresni večer), pa bo na ljubljanskem Rožniku izbran zmagovalec, petindvajseti lavreat kresnika, ki bo prižgal tradicionalni kresni ogenj. Višina nagrade kresnik ostaja enaka: zmagovalec prejme pet tisoč evrov.

 

Več na: http://www.delo.si/kultura/knjiga/kresnik-v-romanesknem-top-10-sama-znana-imena.html

                                                       
Kresnikova deseterica razkrita