22. 9. 2015 / Literatura

Knjigokup 2015 – za kulturo kupovanja knjig, obiskovanja knjigarn in branja

KNJIGOKUP 2015 – za kulturo kupovanja knjig, obiskovanja knjigarn in branja

 

Literarna prireditev, ki poteka v Modrijanov knjigarnah v Ljubljani in Škofji Loki, se je začela včeraj, trajala pa bo vse do 17. oktobra. Od ostalih tovrstnih “festivalov” se v marsičem razlikuje, saj je njen cilj privabiti čim več obiskovalcev in jih spodbuditi k nakupu raznovrstnih knjig – tudi takih za en evro ali dva. V okviru KNJIGOKUPA  poteka tudi akcija “Poiščimo vašim knjigam nov dom.”

Literarni festival je hkrati tudi zanimiva priložnost za druženje, zato spodaj objavljamo seznam vabljivih srečanj z zanimivimi gosti, prvi izmed njih bo že jutri v Škofji Loki. Lepo vabljeni.

 

ŠKOFJA LOKA – sreda, 23. september, ob 18. uri
Prostozidarstvo na Slovenskem
Otvoritveni dogodek Knjigokupa bo letos v Škofji Loki. Beseda bo tekla o vlogi in vpetosti prostozidarjev v slovensko in evropsko družbeno, politično in kulturno realnost ter o knjigi zgodovinarja dr. Matevža Koširja Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem (Modrijan, 2015).
Gosta: dr. Matevž Košir, dr. Peter Vodopivec; vodi Monika Tavčar

 

LJUBLJANA – četrtek, 24. september, ob 18. uri
Slovenske knjigarne danes. Kaj pa jutri?
V ljubljanski knjigarni bo prvo srečanje posvečeno knjigarnam. Slovenskim knjigarnam. Kakšne so, koliko je takšnih, ki si ime »knjigarna« sploh zaslužijo, zakaj je imelo nekoč »pravo« knjigarno tako rekoč vsako slovensko mesto z osnovno šolo, čemu je svojo knjigarno v zadnjih dveh desetletjih odprlo več založb (in jih nekaj tudi zaprlo) … V knjigarni torej o naših knjigarnah, o njihovi sedanjosti in prihodnosti.
Gostje: dr. Miha Kovač, Davorka Štefanec, Janez Miš, Mitja Ličen; vodi Janko Petrovec

 

LJUBLJANA – torek, 29. september, ob 18. uri
»Skrivnostni« trikotnik prevajalec-urednik-lektor
KNJIGOKUP še nikoli doslej ni prezrl književnih prevajalcev in njihovega svetovnega dne, 30. septembra. Letos bomo skušali prodreti v »skrivnostni trikotnik« prevajalec-urednik-lektor. Kdo je kdo v odličnem literarnem prevodu, kakšna je vloga prvega, drugega in tretjega (če so vsi trije sploh v igri), da nastane dober literarni prevod, v čem se razlikuje lektura literarnega prevoda od lekture drugih književnih del in zakaj, ali delo vrhunskega prevajalca sploh potrebuje »pravo« lekturo …
Gostje: Marija Zlatnar Moe, Aleš Učakar, Aleksandra Kocmut; vodi Breda Biščak

 

LJUBLJANA – četrtek, 1. oktober, ob 18. uri
»Star sem 31 let in bi rad izdal knjigo …«
Pot od rokopisa do bralca ni preprosta. Kako izdati knjigo pri slovenski založbi? Založbe smo s predlogi za izdajo knjig dobesedno zasute; zdi se, da je tistih, ki bi radi izdali knjigo, že več kot kupcev … Toda pot od rokopisa do bralca ni preprosta in tako je tudi prav. Kako nagovoriti slovensko založbo, naj izda knjigo, kako si avtor pri založbi zapravi sleherno možnost, da bi mu prisluhnila, v čem se založbe razlikujejo in zakaj je tako pomembno, da avtor založbo zelo dobro spozna, preden ji pošlje rokopis … Vse to in še več bodo razkrili dva izkušena urednika in mlada pisateljica.
Gostje: dr. Andrej Blatnik, Vesna Lemaić, Bronislava Aubelj; vodi Iva Kosmos
ŠKOFJA LOKA – sreda, 7. oktober, ob 18. uri
Gostovanje Nine Bunjevac v Sloveniji
Ob izidu slovenskega prevoda biografskega romana v stripu srbsko-kanadske striparke Nine Bunjevac Očetnjava (Modrijan, 2015). Cankarjev trg 17 pred Modrijanovo knjigarno bo le ena izmed postaj na njeni prvi slovenski turneji po izidu prevoda romana v stripu Očetnjava. 8. oktobra ob 19. uri bo gostja v knjigarni Dom knjige v Kopru, 10. oktobra ob 20. uri pa bo z njo potekal pogovor na festivalu Stripolisfest v Kinu Šiška, na katerem bo častna gostja.
Gostja: Nina Bunjevac; vodi Iztok Sitar

 

LJUBLJANA – torek, 13. oktober, ob 18. uri
Ob 120-letnici rojstva Josipa Vidmarja
14. oktobra 1895 se je rodil Josip Vidmar, eden najpomembnejših slovenskih literarnih in gledaliških kritikov 20. stoletja. Na KNJIGOKUPU se bomo spomnili 120-letnice njegovega rojstva, predvsem njegovemu delovanju na področju gledališke kritike, pogovor o Josipu Vidmarju pa bomo posvetili tudi spominu na njegovega mlajšega kolego Andreja Inkreta (1943–2015).

 

LJUBLJANA – četrtek, 15. oktober, ob 18. uri
Kje je konec sveta? – O lahkotnem in »zahtevnem« leposlovju
Besedi »trivialen« v SSKJ sledi opis »vsebinsko prazen, obrabljen, malovreden«. Največkrat ta pridevnik slišimo in beremo v zvezi »trivialna književnost«. Pa je književnost sploh še književnost, če je »trivialna«, se pravi »prazna, obrabljena in malovredna«? O trivialnosti »literature« se bodo pogovarjale literarna teoretičarka, bibliotekarka in knjigarka.
Gostja: dr. Vanesa Matajc, Luana Malec, Majda Kne; vodi Breda Biščak.

več na spletni strani:

 

http://www.modrijan.si/slv/Knjizni-program/Knjizni-program/Novice/Knjigokup/O-prostozidarstvu-na-Slovenskem-z-Matevzem-Kosirjem-in-Petrom-Vodopivcem-v-Skofji-Loki-Knjigokup-2015

                              
knjigokup3