19. 6. 2015 / Literatura

Kaj bomo brali to poletje? (neprevedeno)

Ivo Svetina je v nedavnem članku za Poglede sicer zapisal, da naj tisti, ki čez leto ne berejo, ker raje strmijo v televizijski zaslon, knjig ne jemljejo na dopust, ker si ga bodo s tem pokvarili, smo prepričani, da obstaja tudi mnogo nekdaj navdušenih bralcev, ki so navado sčasoma opustili zaradi pomanjkanja časa, ne zaradi strmenja v televizijski zaslon, poleti pa se trudijo, da bi izgubljeni čas nadoknadili. Seznami najboljšega poletnega branja tako niso nobena redkost, kvečjemu pravilo. Tokrat z vami delimo pet del s spiska pričakovane tuje literature tega poletja, ki so ga pripravili pri Publishers Weekly (celoten seznam najdete na http://best-books.publishersweekly.com/pw/best-books/summer-reads-2015), v prihodnjih dneh pa vas bomo seznanili tudi z naslovi, ki so pravkar izšli pri nas, da se boste lahko pravočasno opremili za počitnice.

 

Aziz Ansari, Eric Klinenberg: Modern Romance: An Investigation

Ob vsej tehnologiji, ki jo imamo na voljo, ljubezen še nikoli ni bila tako zahtevna. Avtorja se “težave” lotevata s humorističnega vidika, Aziz Ansari je namreč igralec in komik.

 

James DeVita: The Silenced

Mladinski roman o totalitarni družbi, v kateri se formira odporniško gibanje Bela vrtnica, ki prične z državljansko nepokorščino, uperjeno zoper vodilno Stranko ničelne tolerance.

 

Judy Blume: In the Unlikely Event

Zadnji roman Judy Blume za odrasle, Summer Sisters (1998, izšel pa je tudi pri nas pod naslovom Poletni sestri), je bil velika uspešnica. Tokrat je pisateljica zgodbo postavila v 50. leta prejšnjega stoletja, vrti pa se okoli treh hudih letalskih nesreč.

 

Harper Lee: Go Set a Watchman (izide 14. 7.)

O novem romanu Harper Lee, avtorice kultnega dela To Kill a Mockingbird, se je ogromno govorilo že mesece pred izidom. Po 55 letih bomo tako dočakali nadaljevanje omenjene moderne klasike, ki se odvija 20 let po dogajanju v To Kill a Mockingbird. Glavna junakinja Scott, zdaj odraslo dekle, se namreč vrne v Maycomb obiskat očeta Atticusa.

 

Stephen King: Finders Keepers

Kingova nova knjiga je nadaljevanje lanskoletne uspešnice Mr. Mercedes, v ospredju pa je tanka linija, ki ločuje oboževalca od fanatika. Leta 1978 Morris Bellamy umori svojega literarnega idola, Johna Rothsteina, in ob tem ukrade več kot 100 zvezkov z Rothsteinovimi neobjavljenimi teksti. Po 35 letih v zaporu se jih odloči poiskati, a so zdaj v rokah Petea Saubersa, najstnika, ki je prav tako Rothsteinov oboževalec …

 

DODATNO  – Koridorjev izbor

Paula Hawkins: The Girl on the Train

Po izidu januarja letos se je ta triler hitro zavrtel na lestvice najbolj branih knjig, zaradi česar se ga pogosto primerja z Gone Girl Gillian Flynn, ki je leta 2012 povzročila pravo evforijo. Še ena stvar, ki jo ima The Girl on the Train skupnega z Gone Girl, je nezanesljivost pripovedovalcev in njihovih spominov, zato vam najverjetneje vse do konca ne bo uspelo sestaviti prave slike o dogajanju. Če se do knjige še niste dokopali, je to poletje pravi čas, domnevamo namreč, da bo relativno kmalu prevedena v slovenščino in hit tudi pri nas, zato se ne boste mogli več hvaliti, da ste jo prebrali med prvimi.

 

                                                       
Kaj bomo brali to poletje? (neprevedeno)