23. 5. 2015 / Literatura

Izbranih pet finalistov za kresnika 2015

Zadnjih pet finalistov je končno znanih. Po mnenju žirije, ki jo letos sestavljajo  Gabriela Babnik, Igor Bratož, Tina Kozin in Aljoša Harlamov, so najboljši izvirni slovenski romani z letnico izida 2014 naslednji: Po njihovih besedah Katarine Marinčič, Samo pridi domov Andreja E. Skubica , romaneskni prvenec Kameno seme Veronike Simoniti, Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča  in Panorama Dušana Šarotarja.

Vsi razen Veronike Simoniti so stari znanci žirije; Andrej E. Skubic je kresnika prejel že dvakrat, in sicer leta 2000 za  roman Grenki med in dvanajst let kasneje za roman Koliko si moja. Katarina Marinčič je nagrado za roman Prikrita harmonija prejela leta 2002, Marko Sosič in Dušan Šarotar pa sta bila že med nominiranci.

Sicer je žirija letos ocenjevala 130 romanov, kar pomeni, da je je bila romaneskna bera preteklega leta zelo velika in po besedah predsednice Gabriele Babnik tudi kakovostna. Letošnjega zmagovalca bodo razglasili 23. junija na Rožniku, kjer bo  nagrajencu ček za 5000 evrov kot običajno izročila odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki. Nagrado, ki zmagovalcu med drugim prinese še medijsko prepoznavnost in kakšnega bralca več, so  prvič podelili pred petindvajsetimi leti, lani pa jo je prejel Davorin Lenko za roman Telesa v temi.

Več na spodnji povezavi:

Peterica, ki gre v kresno noč

Izbranih pet finalistov za kresnika 2015