10. 6. 2015 / Literatura

Festival Pranger, srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

Festival Pranger je srečanje refleksije in prevajanja poezije. Letos teče dvanajsto leto festivala, ki povezuje Rogaško Slatino s Kozjanskim, Šmarjem pri Jelšah in Ljubljano. Festival bo potekal od 30. junija do 5. julija 2015.

 

Smisel festivala Pranger je neposreden pogovor med kritiki, poznavalci in pesniki, med prevajalci poezije in pesniki, med pesniki in pesniki, prevajalci in prevajalci ter kritiki in kritičarkami med seboj: pogovor o konkretnih zbirkah, pesmih, verzih, o merilih poezije, pa tudi morebitnih teoretskih nastavkih za širše smernice.

 

Na festivalu po formuli 3 x 3 vsako leto prvi vikend julija gostuje devet slovenskih pesnic in pesnikov. Povabljeni trije kritiki oziroma kritičarke (letos Lidija Gačnik Gombač, Tanja Petrič in Marcello Potocco) izberejo vsak po tri pesniške zbirke slovenskih pesnic in pesnikov, ki so se jim v preteklem letu vtisnile v spomin bodisi po pozitivni bodisi po negativni plati, nevrednotenjsko ali po posebni estetsko-filozofski smeri, ki jo morda nakazuje. Izbrani avtorji in avtorice zbirk so povabljeni na festival in sodelujejo pri debatah. Vsak kritik oziroma kritičarka se pred julijsko debato pripravi tudi za pogovor o ostalih šestih zbirkah po izboru drugih dveh kritičark oziroma kritikov. Julija v Rogaški Slatini na različnih prizoriščih javno debatiramo o razlogih za kritiški izbor, časnik Večer pa objavlja kritiške utemeljitve izbora pesniških zbirk.

 

Za eno leto povabimo tudi izbrani tuji jezik ter s prevajalci stkemo stike s ciljno kulturo. Letos na Festivalu Pranger gostuje Španija s kastiljsko španščino. V goste prihajata dva izmed najplodnejših prevajalcev v španski jezik, Pablo Juan Fajdiga ter dr. Barbara Pregelj. Slovensko poezijo bomo ponudili v dveh različnih prevodih v španščino.

 

Od leta 2012 se Festival Pranger dogaja tudi v prestolnici, Ljubljani, in sicer na Metelkovi v sodelovanju s sestrskim festivalom Mlade rime, kjer potekajo podelitev priznanj izbranim udeležencem srednješolskega natečaja za najboljšo pesem, kritiška razprava Mlada kritika, literarne intervencije literarnega kluba L’etažer Gimnazije Vič in pesniško branje.

 

Letos tretjič gostimo tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki bo na naši sklepni prireditvi v soboto, 4. julija, ob 20. uri, v Kulturnem centru Rogaška Slatina podelilo stritarjevo nagrado za mladega kritika ali kritičarko. Stritarjevega nagrajenca ali nagrajenko bomo razglasili na prvi razpravi Festivala Pranger, Poezija & turizem, 30. 6. 2015 ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature, na Stritarjevi ulici v Ljubljani. Lavreat ali lavreatka bo letos prvič aktivno sodeloval/a med našimi kritiškimi razpravljavci v Rogaški Slatini.

 

Vabljeni in dobrodošli vsi bralci in ljubitelji poezije, kritike in prevajanja!

 

Vstopnine na nobeni izmed prireditev ni. Če se nam želite pridružiti tudi v Rogaški Slatini med 2. in 5. julijem 2015, se prijavite na elektronski naslov festivalpranger@gmail.com (akcijska cena ene nočitve v hotelu je 36€ na osebo).

 

Iz Ljubljane bo v Rogaško Slatino za vse, ki bi se radi udeležili dogodka, v soboto, 4. julija, ob 17.00 uri izpred Križank (pri Napoleonovem spomeniku) organiziran prevoz. Prijavite se na naslov ninakokelj@gmail.com.

 

Več o Festivalu Pranger si lahko preberete na spletnem naslovu http://www.pranger.si/, spremljate nas lahko tudi na Facebooku https://www.facebook.com/kudpranger, ali pa nam pišete na elektronski naslov kud_pranger@yahoo.com.

Optimized-Pranger_logo