18. 10. 2016 / Literatura

Festival mlade literatura Urška

Podelitev literarne nagrade Urška, ki se je 14. 10. 2016 odvila v prostorih Koroške Galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec, je bila vse prej kot konvencionalna, kar je bilo jasno že ob vstopu v dvorano, kjer smo se obiskovalci sprehodili čez razstavi Razširitev območja somraka Michaela Kosa in Preraščanje Anje Jerčič Jakob. Navidezno lahkotne instalacije Michaela Kosa so v bistvu realistične stvaritve, ki razkrivajo paradokse in kontradikcije naše družbe, razstava pa se nato prelije v krajinske izseke in realistične upodobitve deteljic na monumentalnih platnih, ki na videz preproste herbarizirane forme pretaplja v likovno govorico.

 

Prostor, v katerem se je odvijala razglasitev Uršljana/ke leta, je ustvarjal ambient, v katerem so se domače počutile vse tri umetnosti tega večera, likovna, glasbena in literarna. Kljub prostornosti galerije pa so se organizatorji odločili prostor za publiko – namesto pred navidezni oder – posesti okoli odrskega prostora, s čimer so dosegli klubsko intimo in neposredno povezali gledalce, finaliste festivala Urška ter nastopajoče. Tradicionalno se je kulturnega programa zaključne prireditve in uglasbitve uršljanske poezije lotil SPUNK, kulturna sekcija gimnazije Slovenj Gradec.

 

Seveda smo vsi prisotni najbolj nestrpno pričakovali razglasitev zmagovalca, vendar nas je medtem uspešno zamotil kulturni program, ki je v prireditev vnesel svežino, na izviren način omogočil spoznavanje z avtorskimi besedili finalistov, predvsem pa je predstavljal sožitje različnih vej umetnosti.

 

Med letošnjimi finalisti Festivala mlade literature Urška je strokovno žirijo najbolj prepričala Eva Markun, vendar je iz predstavljene literature Sare Fabjan, Kaje Pinter, Aleša Jelenka in Tima Uršiča razvidno, da žirija ni imela niti malo lahkega dela. Podeljena je bila tudi nagrada Mentorjev feferon, nagrada za najboljšo protestno pesem oz. družbeno satiro, ki jo je letos prejel Kristian Koželj s pesmijo Malica, nekje čez poldne. Ob tej priložnosti pa je bila javnosti predstavljena tudi pesniška zbirka lanskoletne zmagovalke Urške Kramberger – Orjaški gobec globusa, nova številka revije Mentor in zgoščenka uglasbene poezije nekaterih lanskih kot tudi letošnjih finalistov festivala.

 

Številna publika na zaključni prireditvi in zelo dobro obiskane matineje v preteklem dopoldnevu so pokazale, da je družba, četudi se marsikdaj ne zdi tako, nedvomno naklonjena literaturi avtorjev mlajše generacije, kar utemeljuje nujo po takšnih festivalih. Pozitiven aspekt Festivala mlade literature Urška je tudi povezovanje piscev iz cele Slovenije, ki se na delavnicah, literarnih večerih in matinejah srečujejo izven svojih krajev ustvarjanja ali večjih mest, kamor so ponavadi umeščeni prepoznavnejši festivali. Ravno s tem povezovanjem se lahko konstruktivno izmenjujejo ideje in mnenja, s prisotnostjo selektorja na omenjenih dogodkih pa se poruši slonokoščeni stolp sodnikov, ki odločajo o zmagovalcu. Poleg tega selektor sam s svojim strokovnim znanjem in nasveti pripomore k rasti sodelujočih avtorjev. Tudi stik s publiko avtorju nazorno pokaže odziv sodelujočih na njegovo literaturo, publiki pa je neposredni stik z avtorjem možnost, da od blizu spoznajo njegov miselni proces pri nastanku literarnega dela. Predvsem pa je sproščeno vzdušje tisto, ki pokaže, da so pisci navsezadnje tudi ljudje in ne zgolj nevidna entiteta, ki se izraža skozi pisano besedo v knjigah.

evamarkun_foto_zan_anderle