18. 8. 2015 / Literatura

Dnevi poezije in vina in Ulica Tomaža Šalamuna

Dnevi poezije in vina bodo tudi letos zadnji teden avgusta Ptuj zavili v verze. Tokrat prvič kot del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnosti perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces.

 

Festival, ki se bo s štiridnevno nizozemsko-slovensko prevajalsko delavnico začel v soboto, 22. avgusta, bo letos postregel s pisanim dogajanjem po vsej Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in v Avstriji. Dogajalo se bo tako na tradicionalnih Večerih pred Dnevi 25. avgusta kot tudi tekom samega festivala med 26. in 29. avgustom na Ptuju. Na osrednjem prizorišču se poleg velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa prvič pripravlja tudi sklop dogodkov s petimi perspektivnimi avtorji platforme Versopolis in več novih zasebnih branj na doslej še neodkritih zasebnih lokacijah na Ptuju.

 

Fokus bo na sodobni poeziji v nizozemskem jeziku, ki jo bodo na festivalu in prevajalski delavnici zastopali štirje pesniki iz Belgije in Nizozemske, letošnja častna gosta pa bosta Milan Dekleva kot domači gost in ameriška pesnica C. D. Wright kot tuja častna gostja, ki ji bo ob tej priložnosti izšla prva pesniška zbirka v slovenskem jeziku v knjižni obliki. Kot odmev lanskega švedskega fokusa bo izšla tudi antologija sodobne švedske poezije in dvojezične knjižice s poezijo vseh festivalskih pesniških gostov.

 

Omeniti velja tudi prav poseben dogodek, ki bo potekal že prvi večer festivala, in sicer bodo eno izmed ulic na Ptuju slovesno preimenovali v Ulico Tomaža Šalamuna, na čast pred meseci umrlega velikana slovenske poezije.

 

Več na: http://www.rtvslo.si/moja-generacija/v-okviru-dnevov-poezije-in-vina-bo-ptuj-dobil-ulico-tomaza-salamuna/371970

 

dnevi_poezije_in_vina_2015