27. 11. 2015 / Literatura

31. slovenski knjižni sejem: Mlada slovenska poezija, od prvih verzov do prve pesniške knjige

Drugi dan knjižnega sejma so pisateljski oder v Cankarjevem domu ob 16. 00 zasedli mladi slovenski pesniki in pesnice. Aljaž Koprivnikar in Katarina Ana Rakušček sta moderirala svojevrstno pesniško popoldne s Katjo Gorečan, Juretom Kapunom, Klaro Otorepec, Ano Svetel, Denisom Škofičem in Kajo Teržan, zaradi bolezni je bil odsoten Jan Krmelj.

 

Moderatorja sta besedo prepustila poeziji mladih avtorjev, ki s svojimi verzi povedo več, kot bi si posameznik lahko predstavljal. Vsak od njih se je predstavil z nekaj pesmimi, nato pa na kratko opisal specifike svoje poetike. Skozi slabo uro dolgo srečanje je postalo očitno, da je mlada slovenska poezija izjemno raznolika ter da se ob vsakem pravilu, ki ji ga pripišemo, takoj najde posameznik, ki ga v svojih pesmih krši.

 

Nov veter, kakor sta umetnike kolektivno poimenovala moderatorja, je na poti. Vzvalovil bo predolgo stoječo vodo, rušil bo vidne in nevidne zidove – posebno takšne, ki so jih opremili z bodečo žico. »Mlada generacija, ki odpira tako umetniške kot širše družbene pobude, si zasluži pozornost sveta, svet pa si zasluži, da mu nekdo obrne novo stran – nov veter,« sta zelo poetično otvorila okroglo mizo – in še kako prav imata.

 

Čeprav na dogodku to ni bilo eksplicitno izrečeno, je bilo v zraku čutiti rahlo nenaklonjenost »odraslemu« pesniškemu prostoru, ki preredko daje možnost mladim. Ta misel je najbolj ostala v spominu tudi zato, ker jo odlično ubesedi Katja Gorečan v pesmi iz svoje zbirke Trpljenje mlade Hane: »… kar se tiče poezije, bi Hana najraje zakričala./kar ljubiš, se ti v naši deželi zagnusi.« Seveda se ta ideja posamezniku vsili v možgane ob vsakem dogodku, ki v ospredje postavlja mlade ljudi, najverjetneje zato, ker so širši publiki povečini zelo nedostopni. Iz življenjepisov je bilo zaznati, da je njihove publikacije možno zaslediti le v strokovnih ali bolje rečeno specializiranih revijah. Tako so pesmi teh ustvarjalcev zaprte v relativno majhen prostor, iz katerega ne morejo prodreti, saj jih v javnosti večinoma nadomestijo bolj znani pesniki in pesnice. A navkljub situaciji mladih piscev, ki je, kakršna pač je, gre še vedno za ljudi z veliko ljubeznijo do poezije in željo po pisanju, ki jim je na videz nič ne more vzeti. Četudi bodo morali še nekaj časa počakati na priznanja in žaromete, ki si jih zaslužijo, pišejo.

31_sks