9. 10. 2015 / Kultura

Miha Turšič nadaljuje z gladovno stavko

Foto: vir Delo.si

 

Miha Turšič, zdaj že nekdanji direktor Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju, že od 30. septembra dalje stavka gladovno v prostorih Moderne galerija. S stavko izraža nezadovoljstvo nad stanjem v kulturi, ministrstvo za kulturo pa krivi, da načrto uničuje Ksevt. Za končanje stavke zahteva izpolnitev naslednjih treh pogojev: odstop državne uradnice, preoblikovanje Ksevta v nacionalno funkcionalno institucijo in povečanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka.

 

Zaplet v zvezi s Ksevtom naj bi se pričel zaradi tega, ker njegovo vodstvo ministrstvu ni predložilo potrebnih obračunskih dokumentov za del izplačanega davkoplačevalskega denarja: “Kot so pojasnili, je bila v letu 2014 s KSEVT-om sklenjena pogodba v višini 110 tisoč evrov, za katero na ministrstvu do danes niso prejeli ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi morala biti predložena konec letošnjega februarja.” Miha Turšič vse omenjeno zanika in pravi, da gre ob vseh teh izjavah ministrstva za manever upravičevanja strokovno neusposobljene državne uradnice, ki ne razuma pomena Ksevta in umetnosti nasploh.

 

O sami problematiki si lahko več preberete na sledeči povezavi: http://www.mladina.si/169904/miha-tursic-gladovno-stavka-zaradi-stanja-v-kulturi/

670x420_Kultura__Delo_Foto_20151001.1_hires.jpeg2