31. 7. 2015 / Kultura

Borba za javni prostor!

V Ljubljani se zadnje čase pod pretvezo urejanja “najlepšega mesta na svetu” dogaja (bolj ali manj) subtilna sterilizacija glavnega mesta.

 

Že kakšen mesec odmeva kampanja “Človek, čuvaj mesto”, ki povsem napačno detektira razloge za “vandalizem”. Reklamna sporočila kampanje namreč prikazujejo mimoidočega, ki prometni znak ruva zaradi čiste iracionalnosti in zdolgočasenosti. Resnične razloge, kot so socialne in duševne stiske, se niti z besedico ne omeni. V tekmi za še sto petdeseto priznanje na področju zelenega in urejenega mesta se pozablja na tistega, ki mu je mesto sploh namenjeno: človeka.

 

Podobno problematičen je tudi nedavni predlagani ukrep proti hranjenju živali na javnih površinah mesta Ljubljane. Prepoved je povsem nesorazmerna in ignorira zakon o zaščiti živali, ki pristojnim, v tem primeru lokalnim skupnostim, nalaga skrb za vse prostoživeče živali v njihovi okolici. Veliko primerneje bi bilo, če bi se uredilo prostore, kraje in specifično pozicionirane hranilnice, izobraževalo skupnost o primerni prehrani ali določilo mesta, kjer zaradi higienskih in varnostnih razlogov hranjenje ni primerno; a razlogi za predlog niso skrb za primerno hranjenje živali in dobrobit prebivalcev, temveč sterilna navideznost in zunanja podoba mesta.

 

Velik odziv javnosti pa je v zadnjem času sprožil predvsem ukrep, ki so si ga privoščili pri Festivalu Ljubljana. Po novem namreč ni mogoče več posedanje pred Križankami v času koncertov in dogodkov v njihovi organizaciji. Javni prostor (in pravica do uporaba le-tega) je tako uzurpiran zaradi partikularnih interesov organizatorja prireditev, ki se pod pretvezo zagotovitve varnosti bori proti nekulturnim zastonjkarjem, ki Festivalu Ljubljana samo odžirajo denar ter motijo obiskovalce koncertov, ki želijo v popolni tišini zaužiti vrhunsko umetnost, ki jo ponujajo prireditve tipa Mama Mia in 2 Cellos.

 

Seveda imamo opravka z bizarnimi prepovedmi, ki pa kaj hitro lahko postanejo nekaj povsem normalnega, v kolikor bomo dovoljevali takšne pristope. Do kam gredo lahko organizatorji prireditov in MOL s psevdoščitenjem visokoletečih kulturnih dogodkov in urejanjem mesta? Komu je pravzaprav namenjen javni prostor, ljudem ali mestnim oblastem? Recimo sterilizaciji mesta velik NE!

 

V borbi za javni prostor tako pozdravljamo klepetalnico pred Križankami, ki se ima zgoditi 17. avgusta.
Facebook-dogodek: https://www.facebook.com/events/921645547894626/

11822457_10153488538133118_2541098031354632563_n