2. 12. 2015 / Kultura

3. december ali Ta veseli dan kulture

3. decembra, na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna, že od Prešernovega leta 2000 slovenske kulturne ustanove tradicionalno odpirajo svoja vrata in nudijo širok nabor brezplačnih dogodkov, s katerimi privabljajo širšo javnost in predstavljajo svoje delo. Tudi letos je množica dogodkov težko obvladljiva, zato smo za vas pripravili izbor brezplačnih dogodkov s povezavami, na katerih najdete podrobnosti.

 

Celoten seznam dogodkov po Sloveniji (pa tudi v Trstu in Monoštru) najdete tukaj.

 

 

LJUBLJANA

 

Društvo slovenskih pisateljev vabi na pogovor s Cirilom Zlobcem o prevajanju pesniške zbirke Sipje kosti Eugenia Montaleja ob 17.00, nato pa ob 19.00 na predstavitev dveh dvojnih številk revije Poetikon.

 

Narodna in univerzitetna knjižnica vabi na ogled svojih posebnih zbirk in razstave Poljub z jezikom, ob 19.00 bo v Veliki čitalnici epsko branje z Borisom A. Novakom, ves dan pa NUK ponuja možnost vračila gradiva brez plačila zamudnine in stroškov opomina.

 

Enote Mestne knjižnice Ljubljana vabijo na več pogovorov in pravljičarskih ur, med drugim bo v Knjižnici Otona Župančiča ob 18.00 pogovor z nagrajencem in nominiranci za Rožančevo nagrado 2015.

 

V Slovenski kinoteki bo v okviru Festivala LGBT filma ob 17.00 brezplačna projekcija filma Zgodbe o naših življenjih (Stories of Our Lives).

 

Kinodvor ponuja brezplačne vstopnice za projekciji fima Doberdob – roman upornika ob 17.30 in 19.15.

 

Brezplačne vstopnice so na voljo tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, ki vabi na predstavo Do zadnjega diha: Zdaj ob 20.00.

 

Lutkovno gledališče Ljubljana ponuja brezplačne vstopnice za predstavo Ostržek ob 17.00.

 

Še zadnji dan si je mogoče ogledati razstavo 31. grafičnega bienala. Moderna galerija, MGLC in Galerija Jakopič 3. decembra omogočajo prost vstop.

 

Prost vstop bo ves dan tudi v Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), kjer bosta od 18.00 do 20.00 potekali tudi dve predavanji iz sklopa ARHITEKTURA ≠ UMETNOST. Predavali bosta Mateja Kurir in Jasmina Cibic.

 

 Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Gradu Fužine vabi na ogled razstave Saša J. Mächtig: sistemi, strukture, strategije, ob 17.00 pa tudi na vodstvo po razstavi.

 

 

MARIBOR

 

Slovensko narodno gledališče Maribor podarja 80 brezplačnih vstopnic za predstavo Juri Muri v Afriki in 80 vstopnic za pravljično opero Obuti Maček. Na sporedu sta tudi dva vodena ogleda gledališča.

 

Lutkovno gledališče Maribor ponuja brezplačen ogled predstave Pobegla hiška režiserke Ivane Djilas. Na voljo so brezplačne vstopnice.

 

Umetnostna galerija Maribor Ta veseli dan kulture posveča tudi mednarodnemu dnevu invalidov. Ob 18.00 in ob 19.00 je tako na sporedu prilagojeno vodstvo po razstavi Ivan Dvoršak, fotograf in grafični oblikovalec.

 

 

OBALA

 

Ob zaključku projekta Primorci beremo 2015 in otvoritvi 6. primorskega pravljičarskega festivala Mestna knjižnica Izola ob 19.00 vabi na pogovor s Svetlano Makarovič.

 

Mestna galerija Piran ob 16.30 vabi na vodstvo po razstavi Rdeča nit. Po razstavi bosta obiskovalce popeljali ena od ustvarjalk Anda Klančič in kustosinja Nives Marvin.

 

 

CELJE

 

Osrednja knjižnica Celje ob zaključku projekta Z branjem do zvezd ob 18.00 vabi na pogovor s pisateljem Dragom Jančarjem.

 

Center sodobnih umetnosti Zavoda Celeia vabi na vodstvo po razstavi Sram te bodi!, ki je štiriletni interdisciplinarni projekt. Vodstvo bo ob 18.00.

 

 

SLOVENJ GRADEC

 

Koroška galerija likovnih umetnosti – Galerija Slovenj Gradec vabi na vodstvo po razstavi Muzej v gibanju, ki bo ob 17.00.

 

 

NOVA GORICA

 

SNG Nova Gorica ob 18.00 ponuja brezplačen ogled plesno gledališke predstave Kdo se boji črnega moža.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         
TA-VESELI-DAN_fb-page-cover-image-02_b