1. 7. 2015 / Glasba / Kultura

Torek ob petih, Luka Prinčič: “Zakaj moški in elektronska glasba potrebujemo feminizem?”

Glasbenik, intermedijski umetnik in založnik Luka Prinčič je predzadnji izdaji mobilnega tednika Torek ob petih napisal komentar z naslovom “Zakaj moški in elektronska glasba potrebujemo feminizem?”. V njem se na luciden način loti tematike pomanjkanja žensk v (elektronski) glasbi v navezavi na tehniko in pokaže, kako je tudi za moške pomembno, da se vzpostavi dejanska enakost spolov. Le ta je poleg pravičnejše in bolj inkluzivne družbe pomembna tudi za to, da bo moškim omogočeno brez zadržkov izražati svojo “feminilno” stran osebnosti.

 

“Menim, da spolno določeno telo nima nekega čistega ali naravnega “izvora” zunaj kulture – biologija spola oziroma njegova izvorna narava je inherentno družbena. Iz tega sledi, da “kar imamo med nogami” (biološko) ni tisto, kar v resnici definira naš spol. Spol je namreč družbeni konstrukt, ki ga oblikuje okolje od trenutka, ko prilezemo na svet: vzgoja, vrstniki, učitelji, širša družina in mediji v kompleksnem prepletu s psihološkim razvojem in genetsko podlago posameznika ali posameznice.”

 

“Potrebujemo enakost spolov, da bo družba tudi nas moške smatrala kot celovita bitja, ki so med drugim zmožna tudi empatije, nežnosti, čustvenosti, napak, šibkosti, nemoči in ranljivosti.”

 

 

Članek si lahko preberete na sledeči povezavi: http://torekobpetih.si/komentar/zakaj-moski-in-elektronska-glasba-potrebujemo-feminizem/

IMG_5999-600×379