15. 6. 2016 / Glasba

Super Šiška Week: Garbage @Kino Šiška, 7. 6. 2016

Pred dobrim tednom dni nas je prvič obiskala ameriško-škotska zasedba Garbage. Vokalistka Shirley Manson, kitarista Steve Marker in Duke Erikson, koncertni basist Eric Avery ter bobnar Butch Vig, ki ga je na koncertu nadomeščal Matt Walker, že dvajset let sestavljajo poprockovsko skupino z alternativnim pridihom, ki je vrhunec glasbene kariere doživela v postgrungeovskem času devetdesetih let. Slovenski publiki sta dobro poznana prvenec Garbage ter drugi album, Version 2.0, ki sta tudi bendova najboljša izdelka. 10. junija, le nekaj dni po nastopu v Kinu Šiška, je bend izdal šesti studijski album, Strange Little Birds.

 

V razprodani Katedrali je odrsko ozadje tvorila erotična kulisa živo roza barve z bendovim imenom, obkroženim s skupino leopardov. Podobno grafiko najdemo na novi plošči oziroma CD-ju, leopardji vzorec pa je imela Shirley potiskan tudi na ohlapni tuniki, pod katero je nosila zanjo prepoznavne mrežaste najlonke. Dve polni uri trajajoč koncert s pisano odrsko osvetljavo se je pričel umirjeno, v temi in vokalno nekoliko negotovo. Ko je publika završala ob skladbi “Stupid Girl”, se je suhljata, a gibka Shirley sprostila in pričela oddajati energičnost, ki ni popustila do zaključka koncerta, četudi je bend v nadaljevanju odigral še eno ali dve počasnejši skladbi. Shirleyina frizura, ki dve desetletji kroži med raznimi odtenki predvsem rdeče, je bila tokrat lahkotno pink, pristrižena do ramen in od konca vratu do sredine glave zabrita, kot je razkrila figa, speta po drugi odigrani skladbi zaradi vročine v polni dvorani. Svojevrstna karizma skoraj 50-letne feministke je navdušila publiko, ki je bila videti prevzeta od njenega zvijanja, tekanja, kroženja in navsezadnje tudi petja, ki pa vendarle ni bilo takšno, kot bi si želeli. Polovica skladb je bila dobro odpeta, z nekaterimi odseki v posameznih skladbah celo odlično odpeta, polovica pa povprečno oziroma slabše odpeta. Morda lahko to pripišemo prehladu, za katerega se je pred eno od skladb opravičila, ko jo je napadel kašelj, ali pa morda razvoju njenega glasu v zadnjih dvajsetih letih, ko sicer še močan, vendar na drugem nivoju, ni uspel podoživeti iste moči kot nekdaj. Podobno je šepala glasbena podlaga, iz katere pogosto ni bilo razbrati ritma oziroma tolkal ali kitarskih rifov, občasno je preglasila tudi Shirleyino petje in zazvenela kot hruščanje.

 

V okviru predstavitve Strange Little Birds so odigrali več skladb, med drugimi prvi singel s tega albuma, “Empty”, ter mračnejšo “Blackout”, sprva narejeno za neko ameriško vampirsko serijo v nastajanju, ki pa jo je, kot je dejala Shirley, bend posvetil najboljšemu gotskemu bandu Bauhaus. Kljub temu, da so s turnejo promovirali nov album, so odigrali vse uspešnice, z izjemo “Queer”, “When I Grow Up” in Bondove “The World Is Not Enough”. Predvsem slednjo smo pričakovali, vendar ne dočakali. Morda, ker je Bondovo dekle nekaj, kar nasprotuje Shirleyinim pogledom na družbo in spol. Pevka je imela več prijetnih, škotsko naglašenih govornih ekskurzov, pri čemer je v daljšem izrazila navdušenje ob prihodu v našo »prelepo državo« in poudarila, da je zelo vesela, da slovenska vlada dobro izobražuje državljane, da lahko razumemo, kar nam bend želi sporočiti, ter pohvalila naše košarkaše. Obenem pa je izrazila žalost in jezo nad političnim stanjem v Ameriki, kjer Donald Trump širi sovraštvo do žensk in do vsega, kar je drugačno. Namenili so mu skladbo “Sex Is Not The Enemy”.

 

Po dobršnem delu je publika želela še, tako da se je bend vrnil na oder ter odigral tri skladbe in koncert zaključil z odmevno “Cherry Lips”, katere namen je opozoriti na položaj ženske v moškem svetu, ko se mora ženska, če želi uspeti, obnašati kot moški, kot je razložila vokalistka. Skladba je bila odlično izvedena, s čimer so dobro zaokrožili prvi odrski nastop. Nad publiko navdušena Shirley je poslušalce vprašala, če bi si želeli njihovega ponovnega obiska in prejela odločno pozitiven odgovor. Glede na odziv publike in tudi benda se v prihodnje najbrž lahko nadejamo še kakšnega koncerta zasedbe Garbage pri nas.

 

Naslovna fotografija: Jože Svetičič

garbage