24. 4. 2015 / Glasba

Shabazz Palaces (predskupina: Matter) @Kino Šiška, 17. 4. 2015

Ljubitelji glasbeno obogatene govorjene besede smo bili na ta vremensko spremenljivi aprilski petek “blagoslovljeni” z nastopoma svetovno znanih izvajalcev svoje stroke, kar je v slovenski prestolnici izjemna, a hkrati skrajno pozitivna redkost. V Gala Hali je nastopil Jeru The Damaja z izvajanjem svojih hitov “zlate dobe” ameriškega rapa, a šele po koncu koncerta afro-futurističnega dua Shabazz Palaces v Kinu Šiska.

 

Pred samim izstrelom v namignjeno afro-vesolje je manjši oder zasedel kamniški trio Matter (Dacho, Tunja, Levanael), za katere nam je bilo slišati oz. ugotoviti, da so navkljub svojemu svežemu začetku (drugi live performance) poleg Ledenega in Murarija verjetno edini delujoči predstavniki t. i. trillwava v Sloveniji. Beati Levanaelove domišljije so lahko prijetno zasanjani, nabasirani, dostikrat obogateni s podivjano organiziranimi zvoki višjih frekvenc. Po njih Dacho in Tunja besedičita sproščeno, na trenutke mogoče celo malce preveč – vseeno pa Matter na slovenski oz. balkanski prostor (poleg Shire Rodbine in Kuku$ Klan, npr.) prinašajo kvalitetno glasbeno noviteto, za katero se zdi, da lahko z rednim delom in nastopanjem le napreduje v pozitivnem smislu.

 

Prostor je bil že med nastopom predskupine najmanj napol zapolnjen, totalno pa sta ga napolnila Shabazz Palaces, ki sta po izredno ustreznem intru (Sun Ra – “Space Is The Place”) občinstvo izstrelila na vesoljsko popotovanje, s sabo pa je za zabavo Tendai Maraire vzel nekaj matric in nekaj afriških glasbil (predvsem tolkal), Palaceer Lazaro pa samosvoje izročilo afro-futurizma, ki interpretira oz. razlaga čez edinstveno razdelan “flow”, ter predvsem razločno izgovorjavo besedila, ki pa se nam zaradi relativne abstraktnosti mogoče zdi prej del glasbene podobe kot kaj drugega. To nam je sicer lahko razumljivo glede na njun “mozaični” način ustvarjanja glasbe.

 

Pozitivna plat je bil tudi akustični tretma samega dogodka, saj obiskovalec, ki je npr. stal na strain, ni bil deležen velikega odstopa različnih frekvenc zvočne podobe proti obiskovalcu na sredini plesišča. Še pozitivnejše pa je dejstvo, da smo s Shabazz Palaces potovali dobri dve uri, vseeno pa sta tudi z dodatkom zaključila dovolj hitro, da je dovolj obiskovalcev noč lahko nadaljevalo v Gala Hali.

sha