22. 3. 2023 / Glasba / Recenzija
Ana V. Resnik (2003) je glasbenica in ljubiteljska pesnica. Svoj vokal je posodila v reklamah, sodelovanjih z reperji, prav tako pa je solo nastopila na številnih prireditvah (L.Č. 2021, Kulturna prireditev v državnem zboru, Festival Ignor, Radisson Blu…). Avtorsko poezijo je delila na platformi Stigma, trenutno na Instagram računu Poezija za dušo.

Sam Smith: Gloria

Datum izida: 27. januar 2023
Založba: Capitol Records
Producent: Sam Smith, Jimmy Napes, StarGate et al.

Mnogi poznamo Sama Smitha od samih začetkov njihovega ustvarjanja, ko nam je pesem Stay With Me na radijih mehčala srca med jutranjo vožnjo v avtomobilu. Če so za prve tri albume značilni melanholija, nežnost in ujetost, je četrti album Gloria poskrbel za osvoboditev iz (lastnih) okov.

Gloria je najnovejši album Sama Smitha, ki avtorju predstavlja nov začetek na poti do brezmejne ljubezni do samega sebe in najpomembneje – duhovno osvoboditev, zato se nemalokrat pošali, da je zanje ta album novi prvenec. Leta 2019 se je glasbenik namreč avtiral kot nebinarna oseba, kar je v njihovem življenju sprožilo pisanje zgodbe o osvobajanju, predvsem od družbenih norm.

Že sam naslov Gloria se nanaša na dobesedni prevod besede “gloria” – slava, s katero nagovarja k poslušanju predvsem pripadnike LGBTQ skupnosti. Album je sestavljen iz 13 pesmi, od tega je 4 predhodno izdal kot single.

Love Me More je prvi single na albumu, za katerega so Sam inspiracijo črpali iz osebne zgodbe o spopadanju s slabo samopodobo, ki je na njih pustila (ne)vidne brazgotine in posegla v najgloblje kotičke njihove duše. Pesem je svetla in mehkobna, zahvaljujoč počasnejšemu tempu in sladkemu vokalu. Iz melanholične balade se pesem v refrenu odpre v jutranjo budnico, ki jo je občutiti kot žarek sonca, ki posveti na telo med ležanjem na trati, med opazovanjem oblakov.

Poudari tudi, da je osebnostna rast in ljubezen do samega sebe proces, za katerega je pomemben vsak majhen korak, ki ga prehodimo v vsakdanjiku.

Pesem Unholy, ki je avtorju prinesla nagrado Grammy, je že pred izidom zaslovela s kratkim izsekom na družbenih omrežjih kot sta Tik Tok in Instagram, saj je s svojo drznostjo, seksapilom in plesnim ritmom požela izredno pozitiven odziv. Melodija je popoln preplet elementov popularne glasbe in za popularno glasbo morda neobičajne frigijske lestvice, ki na trenutke vzbudi mračno, a zapeljivo vzdušje.

Besedilo je vroče, zelo neposredno vabi v dvoje, k skritim užitkom: “And when you need it, baby, just jump under the covers …”. Če je Love Me More perfektna za poslušanje ob ležanju na trati, je Unholy pesem, ki telo požene v drzen in strasten ples, ki osvobodi telo. Pesem je nastala v sodelovanju s pevko Kim Petras, ki je kot dobitnica Grammyja doprinesla k skupnosti transseksualnih ljudi kot prva transseksualna dobitnica nagrade.

V nedavnih intervjujih nam Sam zaupa, da udobje še vedno najde v bolj melanholičnih melodijah, a jih poskuša združiti z besedili, ki so vezana na njemu bližje tematike (nizka samopodoba, homoseksualnost, prepovedana ljubezen, razhodi …) in v poslušalcih sprožijo proces samorefleksije. Pravi tudi, da jih je odzivov na nov album nekoliko strah, saj so na albumu pustili svoje najbolj ranljive misli in spomine, kar je definitivno občutiti skozi sentimentalna besedila, ki jih tokrat odpoje brez samocenzure svojih misli.

Osvoboditi se in začutiti, to nam pravi album Gloria.


Uredila: Eva Vene
Lektorirala: Saška Maček

               
Sam Smith – Gloria