20. 11. 2015 / Glasba

Roots Manuva – Bleeds

Rodney Hylton Smith, londončan jamajških korenin, ki za svoje glasbeno ustvarjanje uporablja sinonim Roots Manuva, nas je po štirih letih presenetil z izdajo zanj zvočno malce neznačilnega LPja.

 

Eden izmed t.i. inovaterjev britanske hiphop/grime scene nam na albumu z naslovom Bleeds sicer ponudi dobre pol ure produkcijsko dovršene elektronske glasbe, za kar pa sta odgovorna predvsem producenta Four Tet in Switch. Navkljub simpatičnim igrarijam z dub in trap vložki, celotna glasbena podoba nekako ne uspe jasno zastaviti oz. izkristalizirati zvočnega bistva, kot se ta kaže npr. pri zadnjih dveh albumih Run The Jewels. Tudi v samem miksu je glasbena podlaga malce bolj porinjena v ospredje kot Rodneyev globok vokal, kar ne pomaga pri razumljivosti njegovih tekstov. Ti so lahko politično in globalno aktualno naperjeni, ali pa zgolj razpoloženjsko in prvoosebno čustveno izraženi. Vendar tudi za besedila velja, da ne uspejo najti nekega bistva, neke natančneje začrtane sporočilnosti.

 

Kot bi na trenutke bil malce zmeden, se Roots Manuva tako včasih izgubi med več različnimi tematikami. Na nekaterih skladbah ne vemo, ali poslušamo anti-cerkveno pridigo ali hvalnico strip klubom (“Me Up!”). Spet na drugih, kot je npr. “Don’t Breathe Out”, nam posreduje direktno pozitivno sporočilnost upanja. Podoben primankljaj fokusa v besednem izražanju smo letos lahko že pripisali prav tako podobno zvenečem albumu Tetsuo & Youth, ki ga je izdal Lupe Fiasco.

 

In Bleeds lebdi prav nekje tu vmes – zvočno malce manj bogat in/ali udaren kot RTJ, lirično ne tako osredotočen kot Lupe, kaj šele Kendrick Lamar. Vseeno pa nam Roots Manuva ponudi kvaliteten kos glasbe, ki najbolje deluje kot nekakšno atmosferično chill ozadje pri posedanju s prijatelji. Ostaja vprašanje, ali bo 42 letni Roots Manuva na naslednjem izdelku dosegel umetniško transpozicijo tega, kar je začrtal pred približno dvajsetimi leti. Album Bleeds tako ni njegovo revolucionarno delo, zaradi same kvalitete produkcije izdelka pa prav tako ne bo izgubljal privržencev.

 

 

Skladba “Don’t Breathe Out”:

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=8s3vq8izNFM[/embedyt]

manuva